marți

26 martie, 2024

26 noiembrie, 2014

Comisia Europeană a anunţat miercuri două acţiuni de încălcare a tratatelor (infringement) împotriva României. Una dintre ele se referă la faptul că ţara noastră impozitează discriminatoriu nerezidenţii care au venituri din România. Cealaltă la fatul că autorităţile de la Bucureşti nu au comunicat Comisiei dacă a implementat legislaţia privind siguranţa alimentării cu gaz.

Pentru remedierea ambelor disfuncţionalităţi, România are la dispozuţie două luni, după care Comisia Europeană va intenta acţiune legală la Curteade Justiţie a Uniunii Europene.

Impozitare discriminatorie

Comisia a cerut autorităţilor de la Bucureşti să modifice legislaţia privind taxarea venitului din activităţi independente ale nerezidenţilor. Bruxelles-ul consideră că ea încalcă libertatea de a oferi servicii şi libertatea de mişcare a capitalului de pe piaţa UE.


În prezent, cei care locuiesc pe teritoriul României şi desfăşoară activităţi independente beneficiază de nişte deduceri la impozitare. Astfel, este taxat doar venitul net. Situaţia este diferită în cazul nerezidenţilor care provin din UE sau Spaţiul Economic European, care nu beneficiază de aceste deduceri şi sunt impozitaţi din venitul brut dobândit în România.

Comisia consideră că nu există o justificare validă a unei impozitări mai mari, pe care o consideră diacriminatorie. Bruxelles-ul cere autorităţilor de la Bucureşti să modifice legislaţia, pentru a fi conformă celei europene.

Neconformarea la legislaţia privind securitatea aprovizionării cu gaz

Comisia a mai cerut României să se conformeze legislaţiei europene privind siguranţa aprovizionării cu gaz.

EU Security of Gas Supply Regulation (EU) No 994/2010 are scopul să se asigure că statele membre sunt pregătite să facă faţă posibilelor întreruperi ale aprovizionării cu gaz şi prevede ca măsuri:

  • Asigurarea posibilităţii de inversare a fluxurilor de gaz, sau fluxuri bidirecţionale, peste graniţe
  • Pregătirea în avans a unui plan de acţiune de urgenţă

Până acum, România nu a furnizat Comisiei informaţia că ar fi adoptat un plan de acţiune şi unul de urgenţă pentru astfel de situaţii – care trebuiau adoptate până în 3 decembrie 2012. Şi nici nu a informat ce decizie a luat în legătură cu fluxurile de gaz bidirecţionale, decizie care ar fi trebuit luată până în 3 septembrie 2012.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: