marți

16 aprilie, 2024

30 iunie, 2020

Inflația din zona euro a consemnat o ușoară creștere de la 0,1% în mai la 0,3% în iunie, pe fondul creșterii prețului energiei, însă inflația de bază (care exclude prețurile volatile, respectiv energia, alimentele, tutunul și alcoolul) a scăzut la 0,8%, potrivit datelor semnal publicate marți de Eurostat.

”Nu vă așteptați la o revenire rapidă pe măsură ce numărul businessurilor închise și șomajul vor continua să crească”, notează economiștii ING.

Inflația din mai multe state din zona euro a scăzut sub 0%, printre țările vizate aflându-se Italia, Spania și Grecia.


”În lunile următoare ar putea apărea o imagine destul de mixtă pe grupe de produse pentru inflație. Datele privind sentimentul economic din iunie au scos la iveală câteva sectoare unde companiile se așteaptă la creșteri de prețuri. Cel mai notabil grup de produse pentru care așteptările la prețurile de vânzare au sărit în iunie sunt bunurile de consum îndelungat și alimentele și băuturile”, notează specialiștii băncii olandeze.

Inflația din zona produselor alimentare a rămas peste 3% în iunie, în vreme ce prețurile alimentelor neprocesate au crescut cu 5,9%.

”Acest lucru a survenit probabil ca urmare a unor probleme legate de lanțurile de aprovizionare, cererea din partea populației fiind în creștere”, notează și specialiștii capital Economics.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: