3 iunie, 2014

Mario Draghi - Președintele BCE

Inflaţia din zona euro a încetinit în luna mai sub aşteptările analiştilor, ceea ce face şi mai urgent pachetul de măsuri pe care Banca Centrală Europeană (BCE) îl va discuta în şedinţa de joi, 5 iunie.

Eurostat a estimat joi o inflaţie de 0,5%, în luna mai, comparativ cu 0,7%, în aprilie, pentru zona euro. Procentul este sub ceea ce anticipau analiştii – 0,6% sau chiar procentul din luna anterioară, fapt ce creşte îngrijorarea privind riscul deflaţiei.

Rata anuală a inflației în zona euro a ajuns astfel  la cel mai redus nivel din ultimii patru ani.


Cea mai mare inflaţie s-a înregistrat la servicii (1,1%, comparativ cu 1,6% în aprilie) şi mâncare, alcool şi tutun – 1,1% (1,6% în luna anterioară).

Preţurile la energie nu s-au modificat, după ce au scăzut cu 1,2% în aprilie.

Sursa: Eurostat (CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE)

Potrivit unui material publicat luni de Bloomberg, BCE pregăteşte o serie de măsuri pentru combaterea riscului unei inflaţii scăzute pe termen lung – dobânzi negative şi lichidităţi destinate băncilor.

Şomajul a scăzut în luna mai la 11,7%, cu 0.1% sub cea din aprilie, potrivit Eurostat.

Pachetul de măsuri ce ar trebui să evite o inflaţie scăzută pe termen lung


Toate datele economice arată nevoia de noi stimuli şi, potrivit economistului şef de la RBC capital Markets, Londra, citat de Bloomberg, sunt de aşteptat şi măsuri neconvenţionale.

Vitor Constancio, vicepreşedinte BCE, a declarat că instituţia este pregătită să acţioneze şi nu va rămâne impasibilă în faţa riscului menţinerii unei inflaţii scăzute pentru mult timp.

BCE pregătește mai multe măsuri de politică monetară printre care, în afara dobânzilor negative la depozitele constituite la BCE (o premieră în istoria instituției), se numără şi stimularea creditării IMM-urilor.

Mario Draghi, preşedintele BCE, a dat un semnal în acest sens, săptămâna trecută, când a participat la forumul organizat la Sintra, Portuglia, de instituţia pe care o conduce, când a vorbit de o posibilă “spirală negativă” a preţurilor ce ar putea submina redresarea economică din zona euro.

Potrivit Bloomberg, inflaţia este estimată la 0,6%, în mai, încetinită după 0,7% în aprilie, ceea ce înseamnă că pe opt luni ar putea fi sub un punct procentual, mult sub nivelul dorit de BCE (aproape 2%). De şapte luni, aceasta se află în “zona de pericol”, sub pragul de 1%.

Pe de altă parte, şomajul a fost de 11,8% în aprilie, în continuarea foarte aproape de recordul de 12% înregistrat anul trecut.

La forumul din Sintra al BCE a participat şi economistul american Paul Krugman, care a repetat riscul ca zona euro să intre într-o spirală deflaţionistă pe modelul celei care a avut loc în Japonia anilor 90, şi le-a sugerat oficialilor BCE să majoreze ţinta de 2% a inflaţiei, pentru a evita “japonificarea” Europei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: