miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 iunie, 2020

România a avut a cincea cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană, după ce a coborât până la 1,8%, de la 2,3% în aprilie, potrivit datelor anunțate de Eurostat.

Polonia ( cu 3,4%), Cehia, Ungaria şi Slovacia au înregistrat, în luna mai, cele mai mari creșteri ale prețurilor de consum.

Anul trecut, România a avut mai tot timpul cea mai mare rată a inflației din UE.


14 dintre cele 27 de state membre ale UE sunt candidate la deflaţie cu rate anuale negative, coborând până la -1,8% în Estonia.

În Zona Euro, rata medie anuală a inflaţiei a fost de 0,1%, cea m ai mare contribuţie fiind cea a alimentelor, alcoolului şi tutunului (+0,64 puncte procentuale), urmată de cea a serviciilor (+0,59 pp) a produselor industriale (+0,06 pp, fără energie) şi de cea negativă a energiei (-1,20 pp).

Inflația CORE (fără componentele volatile de energie, alimente, alcool și tutun) a fost de 0,9%.

BNR a redus de două ori la rând în acest an reducerea ratei dobânzii de politică monetară, ultima oară până la nivelul de 1,75%, de la 2,0%; totodată, a hotărât reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25%, de la 1,50%, și scăderea ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 2,25%, de la 2,50%.


Decizia a fost motivată criya coronavirus şi de nevoia de a contribui la redresarea rapidă a economiei ulterior contracției provocate de pandemia de coronavirus, în vederea asigurării stabilității prețurilor pe termen mediu corespunzător țintei de inflație de 2,5% ±1 punct procentual, în condiții de protejare a stabilității financiare.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: