România a avut a cincea cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană, după ce a coborât până la 1,8%, de la 2,3% în aprilie, potrivit datelor anunțate de Eurostat.
Polonia ( cu 3,4%), Cehia, Ungaria şi Slovacia au înregistrat, în luna mai, cele mai mari creșteri ale prețurilor de consum.
Anul trecut, România a avut mai tot timpul cea mai mare rată a inflației din UE.
14 dintre cele 27 de state membre ale UE sunt candidate la deflaţie cu rate anuale negative, coborând până la -1,8% în Estonia.
În Zona Euro, rata medie anuală a inflaţiei a fost de 0,1%, cea m ai mare contribuţie fiind cea a alimentelor, alcoolului şi tutunului (+0,64 puncte procentuale), urmată de cea a serviciilor (+0,59 pp) a produselor industriale (+0,06 pp, fără energie) şi de cea negativă a energiei (-1,20 pp).
Inflația CORE (fără componentele volatile de energie, alimente, alcool și tutun) a fost de 0,9%.
BNR a redus de două ori la rând în acest an reducerea ratei dobânzii de politică monetară, ultima oară până la nivelul de 1,75%, de la 2,0%; totodată, a hotărât reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25%, de la 1,50%, și scăderea ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 2,25%, de la 2,50%.
Decizia a fost motivată criya coronavirus şi de nevoia de a contribui la redresarea rapidă a economiei ulterior contracției provocate de pandemia de coronavirus, în vederea asigurării stabilității prețurilor pe termen mediu corespunzător țintei de inflație de 2,5% ±1 punct procentual, în condiții de protejare a stabilității financiare.