11 septembrie, 2012

Prețurile au avansat în luna august 2012 cu 0,51% iar inflația anuală a urcat la 3,88%, mai mult decât dublu față de valoarea minimă înregistrată în urmă cu doar trei luni. Este cea mai mare creștere din ultimii cinci ani, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică și cu totul atipică. În august 2008, 2009 și 2011 prețurile au scăzut iar în august 2010 au marcat doar un plus de 0,23%, cauzat de transmiterea efectului majorării cotei de TVA de la 19% la 24%.

În pofida ieftinirii cu aproape 12% a fructelor proaspete, produsele alimentare au contribuit în cea mai mare măsură la rezultatul înregistrat. Legumele s-au scumpit cu 5,54%, citricile și alte fructe meridionale cu 6,11%, ouăle cu 4,05% iar carnea ( care participă cu aproape nouă procente la coșul de consum) cu 0,75%.

Cam două treimi din inflația generată pe segmentul mărfurilor nealimentare a fost cauzată de majorarea prețului combustibililor cu 2,01% iar cea mai mare parte din treimea rămasă a revenit majorării prețului la țigări cu 0,74%. Singura grupă de produse care s-a ieftinit a fost cea care include autoturismele și piesele de schimb ( -0,18%).


Pe partea de servicii, scumpirea discretă dar perpetuă de la apă, canal și salubritate (+0,97%) a fost aproape integral contracarată de diminuarea tarifelor la telefonie cu 0,7%, în pofida creșterii cursului de schimb euro/leu. Cu toate acestea, majorarea din ultimul an a tarifelor practicate la servicii (+4,94%) a depășit pe cea a prețurilor la produsele nealimentare (+3,91%) și produsele alimentare (+3,30%).

Urmare și a unui efect de bază defavorabil, inflația anuală a urcat în doar trei luni de la nivelul minim atins în mai (1,79%) la o valoare mai mult decât dublă ( 3,88%), peste tot ceea ce s-a consemnat din septembrie 2011 încoace ( vezi tabelul). Cu toate acestea, beneficiind de o valoare de pornire de 4,25% în august 2011, inflația medie anuală s-a menținut sub trei procente ( 2,8% în clasificarea IPC și 2,9% în clasificarea europeană armonizată IAPC).

Deoarece prețurile au scăzut în luna septembrie 2011 iar reeditarea acestei performanțe este foarte improbabilă, inflația anuală are toate șansele să treacă pragul de patru procente la finele acestei luni. După aceea, procesul de creștere a IPC se va tempera ușor în ultimul trimestru al anului, când valorile lunare de raportare din 2011 s-au situat în jurul unei jumătăți de procent.

Odată cu dispariția ultimelor efecte perturbatoare statistic ale deciziei de majorare a TVA și a stabilizării cursului de schimb, este de așteptat ca inflația medie anuală IAPC să revină peste nivelul de trei procente și să conveargă spre inflația anuală. Rezultatul acesteia din urmă pe 2012 ar urma să situeze undeva în partea de sus a țintei fixate pentru 2012, de 3%, cu o abatere de un punct procentual.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: