joi

28 martie, 2024

10 aprilie, 2015

inflatie fructeCreșterea prețurilor în martie 2015 a fost de 0,41%, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică. Astfel, inflația anuală a revenit la un nivel semnificativ mai mare după recordul de minim atins luna trecută, respectiv 0,79% față de 0,40%, în timp ce avansul prețurilor de la începutul acestui an a urcat la 1,17%.

De reținut, după datele consemnate pe primul trimestru al acestui an, un nivel al creșterii prețurilor de 1,17% pe trimestru echivalează cu 4,76% în termeni anualizați, ceea ce sugerează un început de reluare semnificativă a creșterii prețurilor. Din această perspectivă, proiectata reducere a TVA la produsele alimentare de la 24% la 9%, nu va face decât să mascheze această tendință.

Creșterea medie a prețurilor pe ultimele 12 luni în raport cu cele 12 luni anterioare a fost de 0,9% potrivit metodologiei naționale dar 1,2% potrivit indicelui armonizat al prețurilor de consum IAPC. De reținut, acesta din urmă este utilizat la nivel european pentru a asigura comparabilitatea între țări și constituie indicatorul de creștere a prețurilor luat în considerație pentru îndeplinirea criteriilor de la Maastricht.

(CLICK PENTRU MĂRIRE)
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Inflația controlată direct prin politica monetară, CORE 2, s-a situat, însă, la doar 0,08%, după ce intrase luna trecută în teritoriul negativ (-0,03%). Este expresia măsurilor luate de banca centrală pentru a limita creșterea prețurilor, în contextul în care prețurile carburanților au crescut în urma aprecierii dolarului, prețurile volatile au avut o evoluție nefavorabilă iar majorarea accizelor a scumpit țigările.

tabel 2Prețurile reglementate au avut un efect favorabil în luna martie asupra indicelui creșterii prețurilor, majorarea lor fiind minimă (+0,01%) dar rămân o cauză importantă a scumpirilor din primul trimestru ( +2,80% per total, cu accentul pus pe creșterea tarifelor la energia electrică – 4,98%)

La nivelul produselor și grupelor de produse, în luna martie, produsele alimentare s-au scumpit cu 0,29%, rezultat povenit aproape exclusiv din creșterea prețurilor la conserve de legume (atenție, cartofii și fasolea s-au ieftinit !) și din scumpirea fructelor (+3,07%), îndeosebi a citricelor și alte fructe meridionale ( +4,93% în martie și +10,32% de la începutul anului).

Prin contrast, merită semnalat faptul că mai multe produse alimentare de bază au rămas sub nivelul de preț de la finalul anului trecut. Printre ele se numără ouăle (-5,01%) fasolea (-2,58%), zahărul (-1,09%) și carnea de porc (-0,23%).


Creșterea prețurilor la nivelul produselor nealimentare s-a situat peste cea generală, cu +0,62%, și a fost localizată pe segmentele de combustibili (+2,03%) și tutun (+1,43%). Dealtfel, acestea au generat peste trei cincimi din valoarea IPC înregistrată pe martie 2015. Singura ieftinire s-a înregistrat la autoturisme (-0,02%).

Sectorul serviciilor a fost relativ stabil, cu un avans al tarifelor de numai 0,16%. Au ieșit în evidență prestațiile la trei servicii de larg interes: la apă, canal, salubritate (+0,46%), îngrijirea medicală (+0,28%) și igienă și cosmetică (+0,27%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: