marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 aprilie, 2015

inflatie fructeCreșterea prețurilor în martie 2015 a fost de 0,41%, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică. Astfel, inflația anuală a revenit la un nivel semnificativ mai mare după recordul de minim atins luna trecută, respectiv 0,79% față de 0,40%, în timp ce avansul prețurilor de la începutul acestui an a urcat la 1,17%.

De reținut, după datele consemnate pe primul trimestru al acestui an, un nivel al creșterii prețurilor de 1,17% pe trimestru echivalează cu 4,76% în termeni anualizați, ceea ce sugerează un început de reluare semnificativă a creșterii prețurilor. Din această perspectivă, proiectata reducere a TVA la produsele alimentare de la 24% la 9%, nu va face decât să mascheze această tendință.

Creșterea medie a prețurilor pe ultimele 12 luni în raport cu cele 12 luni anterioare a fost de 0,9% potrivit metodologiei naționale dar 1,2% potrivit indicelui armonizat al prețurilor de consum IAPC. De reținut, acesta din urmă este utilizat la nivel european pentru a asigura comparabilitatea între țări și constituie indicatorul de creștere a prețurilor luat în considerație pentru îndeplinirea criteriilor de la Maastricht.

(CLICK PENTRU MĂRIRE)
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Inflația controlată direct prin politica monetară, CORE 2, s-a situat, însă, la doar 0,08%, după ce intrase luna trecută în teritoriul negativ (-0,03%). Este expresia măsurilor luate de banca centrală pentru a limita creșterea prețurilor, în contextul în care prețurile carburanților au crescut în urma aprecierii dolarului, prețurile volatile au avut o evoluție nefavorabilă iar majorarea accizelor a scumpit țigările.

tabel 2Prețurile reglementate au avut un efect favorabil în luna martie asupra indicelui creșterii prețurilor, majorarea lor fiind minimă (+0,01%) dar rămân o cauză importantă a scumpirilor din primul trimestru ( +2,80% per total, cu accentul pus pe creșterea tarifelor la energia electrică – 4,98%)

La nivelul produselor și grupelor de produse, în luna martie, produsele alimentare s-au scumpit cu 0,29%, rezultat povenit aproape exclusiv din creșterea prețurilor la conserve de legume (atenție, cartofii și fasolea s-au ieftinit !) și din scumpirea fructelor (+3,07%), îndeosebi a citricelor și alte fructe meridionale ( +4,93% în martie și +10,32% de la începutul anului).

Prin contrast, merită semnalat faptul că mai multe produse alimentare de bază au rămas sub nivelul de preț de la finalul anului trecut. Printre ele se numără ouăle (-5,01%) fasolea (-2,58%), zahărul (-1,09%) și carnea de porc (-0,23%).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Creșterea prețurilor la nivelul produselor nealimentare s-a situat peste cea generală, cu +0,62%, și a fost localizată pe segmentele de combustibili (+2,03%) și tutun (+1,43%). Dealtfel, acestea au generat peste trei cincimi din valoarea IPC înregistrată pe martie 2015. Singura ieftinire s-a înregistrat la autoturisme (-0,02%).

Sectorul serviciilor a fost relativ stabil, cu un avans al tarifelor de numai 0,16%. Au ieșit în evidență prestațiile la trei servicii de larg interes: la apă, canal, salubritate (+0,46%), îngrijirea medicală (+0,28%) și igienă și cosmetică (+0,27%).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: