miercuri

24 aprilie, 2024

9 martie, 2020

Textul de mai jos este un fragment din analiza publicată în numărul 95 al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare. Despre sumarul, temele, autorii și intervievații numărului 95 al CRONICILOR, sintetizat sub titlul ”Istoria nu iartă proștii”poate fi citit AICI-LINK-Detalii. 

*

După avântul din perioada 2014 – 2017, efectul benefic al industriei a intrat pe un trend negativ al contribuţiei la avansul economic, care a culminat cu intrarea pe minus în partea a doua din 2019. Ceea ce reclamă o amplificare a influenţelor pozitive din partea sectoarelor de IT şi de activităţi profesionale.


Pe parcursul actualului deceniu, a avut loc o diminuare progresivă a importanței industriei în obținerea de Valoare Adăugată Brută (VAB), deși țara noastră a rămas la acest capitol printre cele mai performante state din UE, undeva cam la acelaşi nivel ca și Germania. Dezvoltarea industriei auto a reușit să atenueze reducerea masivă a capacităților de producție din petrochmie și rămânerea în urmă în electronica de top, dar efectul pe balanța comercială nu a fost suficient pentru a evita intrarea pe un deficit comercial cronic. Compensat parțial pe segmentul de servicii cu valoare adăugată mai mare, aflat în expansiune.

(…………………………………………)

Căderea industriei în Valoarea Adăugată Brută

Din reculul de aproape nouă puncte procentuale în VAB al industriei relevat pe parcursul actualului deceniu, partea majoritară a fost preluată sistematic de segmentul de informaţii şi comunicaţii împreună cu cel de activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice. Acestea au compensat în bună parte scăderea participării industriei în VAB.

Totodată, au permis o anumită păstrare a performanței economice de ansamblu a economiei românești, simultan o ecologizare de circumstanță, plecată inițial dintr-o serie de privatizări care au pus pe butuci mari complexe industriale în care se obținea o producție importantă dar energofagă și foarte poluantă, inclusiv prin nerespectarea aproape integrală a cheltuielilor cu protecția mediului înconjurător.

Contribuția industriei și a IT la PIB – evoluția


(……………………………………….)

Sectorul IT a reuşit să performeze îndeosebi în schimburile externe, cu efect major pe balanţa de plăţi, unde a ocupat poziţia a doua după serviciile de transport, importante ca volum dar care nu sunt, prin natura lor, purtătoare de valoare adăugată mare.Soldul pozitiv înregistrat de IT s-a dublat din 2013 încoace, ceea ce arată un trend bun în perspectivă şi se constituie într-un avantaj strategic pentru România.

Avantaj care va trebui, însă, consolidat prin politici inteligente, inclusiv prin susţinerea imaginii de ţară performantă în acest domeniu, dar şi prin trecerea pe scară mai largă la dezvoltarea de produse finale şi nu de subcontractare a unor activităţi nu ceva mai puțin rentabile ca valoare adăugată.

(………………………………………..)

Înapoi, la Industrie: salvarea vine de la robotizare

În fine, România s-a plasat potrivit celor mai recente date (disponibile pentru 2018) în plutonul codaş al statelor care utilizează roboţi industriali sau pentru servicii, cu un procentaj de 3% din întreprinderi, alături de Estonia, Grecia, Lituania şi Ungaria. Cel mai mic procentaj, mai puţin relevant din cauza dimensiunii mici a economiei s-a consemnat în Cipru (1%).

Oarecum suprinzător dar de reţinut pentru deciziile strategice ale ţării noastre, în topul utilizării roboţilor apar Spania (11%), Danemarca, Finlanda (câte 10%) şi Italia (9%). Media la nivelul UE a fost mai mult decât dublă faţă de situaţia din România, cu 7% dintre întreprinderile ce au cel puţin 10 salariaţi utilizatoare de roboţi. Problema o constituie costul relativ important al investiţiei inţiale, cu beneficii ulterioare în materie de creştere a productivităţii sunt evidente.

(………………………………………)

***
Analiza integrală, toate graficele și detaliile pot fi citite în numărul 95 al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare.

Despre sumarul, temele, autorii și intervievații numărului 95 al CRONICILOR, sintetizat sub titlul ”Istoria nu iartă proștii”poate fi citit AICI-LINK-Detalii. 

(CRONICILE Curs de guvernare: un ghid de navigare prin istoria vremii tale) 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: