25 noiembrie, 2020

Indicatorii Purchasing Managers’Index (PMI) ai IHS Markit Economics indică decelerarea industriei prelucătorare din Zona Euro în noiembrie și scăderea sectorului serviciilor. Zona Euro este principala sursă de comenzi pentru industria românească și principalul partener comercial al  României

„Datele Markit Economics indică revenirea pe ajustare a economiei Zonei Euro în noiembrie (după stagnarea din octombrie), pe fondul reintroducerii de restricții pentru contracararea intensificării pandemiei în majoritatea țărilor regiunii, cu impact în sfera sectorului de servicii (cel mai afectat de incidența crizei sanitare)”, spune Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomicp al Băncii Transilvania (BT), într-un raport al băncii.

Indicatorii PMI urmăresc evoluția producției, a comenzilor noi, stocurilor, locurilor de muncă și a prețurilor în principalele ramuri ale economiei. Valori de peste sau sub 50 de puncte indică creștere respectiv scăderea.


Totodată, încrederea managerilor germani s-a deteriorat în noiembrie, pentru a doua lună consecutiv, ca urmare a noilor restricţii, potrivit indicatorilor Ifo citați de Reuters.

Scade moralul antreprenorilor din Germania

Institutul de cercetare economică Ifo a anunţat marţi că indicatorul de încredere al companiilor germane în economie a scăzut până la 90,7 puncte. Scăderea sugerează o eventuală contracție economică în ultimul trimestru al anului.

„Incertitudinile în mediul de afaceri au sporit. Al doilea val al pandemiei a întrerupt redresarea economiei Germaniei”, a declarat preşedintele Ifo, Clemens Fuest.


„Veştile bune vin luna aceasta din industrie. Încrederea s-a îmbunătăţit, deoarece şefii companiilor apreciază că situaţia actuală este mai bună. Totuşi, aşteptările pentru următoarele luni sunt mai puţin optimiste”, se arată în comunicatul Ifo.

PMI compozit revine pe scădere

Indicatorul PMI pentru industria prelucrătoare s-a diminuat cu un ritm lunar de 1,2 puncte , până la 53,6 puncte în noiembrie, cel mai redus nivel din luna august.

„Altfel spus, industria prelucrătoare a decelerat în această lună, pe fondul deteriorării comenzilor noi (spre minimul din ultimele cinci luni)”, remarcă Andrei Rădulescu în raportul BT.

Sectorul de servicii a scăzut pentru a treia lună consecutiv în noiembrie: indicatorul PMI scade cu 5,6 puncte față de octombrie, până la 41,3 puncte, cel mai redus nivel din mai încoace.

„Această evoluție a fost determinată de declinul comenzilor noi și activităților,în contextul intensificării pandemiei și implementării de restricții pentru contracararea acesteia”.

Indicatorul PMI Compozit (pentru industria prelucrătoare și sectorul de servicii) s-a ajustat cu un ritm lunar de 4,9 puncte până la 45,1 puncte în noiembrie (minimul din luna mai).

„Cu alte cuvinte, economia regiunii a revenit pe scădere în noiembrie, pentru prima oară după patru luni”, constată analistul citat.

Totuși, noiembrie a ameliorat mediile anuale

În perioada ianuarie-noiembrie 2020 indicatorul PMI Compozit a înregistrat un nivel mediu de 43,5 puncte, în scădere cu 7,8 puncte an/an.

Indicatorul PMI din sectorul terțiar s-a redus cu 10,5 puncte an/an până la la 42,2 puncte la 11 luni din 2020 față de anul trecut.

Pe de altă parte, indicatorul PMI din industria prelucrătoare a consemnat un nivel mediu de 47,9 puncte la 11 luni din 2020, mai mare cu 0,4 puncte an/an, „dat fiind că industria (motorul economiei mondiale) a intrat în ciclul post-pandemie”, spune Andrei Rădulescu.

PIB-ul Zonei Euro s-ar putea reduce cu 7,3% an/an în 2020, urmând să crească în 2021 cu 4,7% an/an și cu 3,4% an/an în 2020, potrivit celor mai recente prognoze citate de Bloomberg.

„În acest scenariu investițiile productive se vor diminua cu 9,5% an/an în 2020, urmând să crească cu 4,4% an/an în 2021, respectiv 5% an/anî n 2022. Nu în ultimul rând, rata medie anuală a șomajului ar putea crește de la 7,6% în 2019 la 8% în 2020 și 9% în 2021, urmând să scadă la 8,8% în 2022”, mai spune raportul BT.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: