Rata medie a dobânzii interbancare ROBOR la 3 luni a scăzut până la 2,44%, luni 18 mai, și a egalat valoarea indicelui (dobânzii) de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), care crescuse de la 2,36%.
Faptul că acesta din urmă este obținut cu date defazate, cu cel puțin un trimestru în urmă, pune încă odată sub semnul întrebării chiar utilitatea de referință a IRCC pentru calculul dobânzii creditelor de consum.
IRCC a înlocuit ROBOR la calcului creditelor noi acordate de bănci începând din mai 2019, cel dintâi calculându-se ca medie a dobânzilor la tranzacţiile efective.
Valoarea în vigoare acum a IRCC este cea a dobânzilor din Trimestul 4 /2019. ROBOR este media dobânzilor cerute de bănci chiar în ziua respectivă.
Rezultatul defazării celor doi indicatori a ieșit în evidență: ROBOR la 3 luni a scăzut de la 3,19% în 3 ianuarie până la 2,44%, luni, adică exact până la valoarea IRCC valabilă până la 30 iunie şi calculată cu datele de piaţă din T4 / 2019. Acum un an, IRCC era de 2,36%, caclulată cu datele din T4 / 2018.
În timp ce piaţa curentă a fost afectată de măsurile de urgenţă luate de Banca Naţională de infuzie masivă de lichidităţi, inclusiv în contextul crizei coronavirus, iar dobânzile şi ROBOR au scăzut, dobânzile la creditele dse retail acordate în prezent nu țin seama nicicum de condițiile de piață actuale, profund schimbate față de datele cu care se calculează.
Valoarea IRCC care va intra în vigoare după 30 iunie nu va fi nici ea foarte apropiată de realitatea curentă, fiind calculată cu datele din T1 / 2020, adică luând în calcul doar jumătate de lună de restricţii din Starea de urgenţă.
Condițiile de piață s-au schimbat mult în ultimele luni. Și marjele nete de dobândă, diferența dintre dobânzile percepute la credite și bonificațiile oferite la depozite, au înregistrat o scădere generalizată în martie, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
Piața a fost marcată de evenimete cu efecte contradictorii. BNR a redus dobânda de politică monetară la 2% și s-a angajat să cumpere titluri, ceea ce a sporit gradul de lichiditate. În același timp, zeci de mii de debitori și-au amânat ratele la credite grație reglementărilor Guvernului și Parlamentului, caea ce a redus banii intrați în sistemul bancar.