duminică

28 aprilie, 2024

deschiderea unei firme în italia

27 martie, 2023

Înlocuirea gazului rusesc cu importuri nord-africane a pus guvernul condus de Giorgia Meloni pe un curs de coliziune cu obiectivele climatice asumate de Italia, transmite Financial Times.

Guvernul italian a publicat săptămâna trecută politica eliminare treptată a sprijinului financiar public pentru proiectele de cărbune, petrol și gaze din străinătate, dar experții în schimbări climatice spun că noile reglementări au numeroase lacune.

Conform angajamentelor asumate de Italia și guvernele europene la COP26, acestea trebuie să pună capăt tuturor finanțări publice noi pentru proiectele de combustibili fosili din străinătate până la sfârșitul anului 2022.


Dar războiul din Ucraina și criza energetică care a urmat au schimbat aceste planuri, guvernele UE și Comisia Europeană extinzând planurile de finanțare pentru infrastructura de gaze și încercând să încheie acorduri cu țări din întreaga lume, în încercarea de a reduce dependența continentului de gazul rusesc.

Germania, a cărei dependență înainte de război de gazul rusesc era mai mare decât cea a Italiei, încă nu a publicat noua sa politică pentru finanțarea publică a combustibililor fosili din străinătate. Oameni familiarizați cu discuțiile de anul trecut și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențiala renunțare la angajamentul COP26.

Politica Italiei pentru banca sa de export, Servizi Assicurativi del Commercio Estero (SACE), va permite sprijinirea continuă a explorării și producției de gaze până în 2026, precum și transportul, stocarea și rafinarea petrolului până în 2024 și distribuția petrolului până în 2028.

Noua politică de finanțare a Romei prevede o gamă largă de scutiri pentru sprijinirea continuă a proiectelor pe combustibili fosili dincolo de termenele limită declarate din motive de securitate energetică. Asta pentru că proiectele sunt considerate „strategice pentru securitatea energetică și economică a Italiei”.


Înainte de invazia Ucrainei, Rusia asigura aproximativ 40% din consumul total de gaz al Italiei, dar acesta a scăzut la doar 16% anul trecut. Importurile de gaze din Algeria și Azerbaidjan au crescut.

Experții în climă și-au exprimat însă consternarea că Roma renunță la angajamentele sale internaționale. În loc să încerce să înlocuiască gazul rusesc cu gaz din altă parte, Italia ar fi putut să dubleze sursele regenerabile și să îmbunătățească eficiența energetică pentru a reduce consumul, susțin ei.

„Este foarte dezamăgitor”, a spus Luca Bergamaschi, cofondatorul Ecco, un think-tank italian pentru schimbările climatice. „Se stabilește un precedent teribil pentru alte țări.”

O persoană apropiată inițiativei COP26 a spus că noua politică a Italiei este „destul de îngrozitoare… mai rău decât a nu avea o politică, deoarece, în esență, dă undă verde investițiilor în curs de desfășurare în combustibili fosili”. Țara se „ascundea în spatele securității energetice naționale ca o justificare”. . . [dar] este vorba despre menținerea sprijinului pentru interesele comerciale”, au adăugat ei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: