joi

18 aprilie, 2024

8 septembrie, 2014

Președintele AmCham România, Valeriu Nistor , și cel al American-Romanian Business Council, Eric Stewart, au transmis luni un punct de vedere comun referitor la evaluarea impactului reglementărilor legislative, în contextul dezbaterii acestui subiect, luni, în cadrul unui seminar co-organizat de Ambasada SUA la București, AmCham România și AMRO.

Mesajul punctează nevoia de nevoia de evaluare prealabilă a impactului reglementărilor legislative înainte de adoptarea acestora, iar subiectul în sine este unul din obiectivele Planului de Acțiuni pentru stimularea relațiilor comerciale Romania-SUA salutat de AmCham Romania și AMRO la momentul anunțării acestuia, în luna mai anul curent.

Documentul semnat de preşedinţii AmCham şi AMRO, în cele ce urmează:


“Cel mai important lucru pe care îl poate face România pentru a atrage investiții și a crea locuri de muncă (…) este să continue procesul de consolidare a statului de drept”, spunea vice-președintele Joe Biden în timpul declarațiilor de presă comune cu Primul-Ministru Victor Ponta în timpul vizitei sale la București din luna mai a acestui an.

În încheiere declara “Acolo unde legile sunt respectate, unde tribunalele soluționează litigiile în mod transparent și corect, unde regulile pieței sunt predictibile, acolo investesc companii din toată lumea.”

Cu acel prilej, în numele AmCham Romania și al Consiliului de Afaceri Româno- American (AMRO), am salutat în mod public Planul de Acțiuni anunțat de Premier pentru stimularea relațiilor comerciale între SUA și România, un plan ce vizează predictibilitatea și stabilitatea procesului legislativ și de reglementare derulat de Guvern. Reiterăm acum nevoia de continuitate și consecvență în implementarea planului.

Ne bucurăm să participăm astăzi alături de membri ai organizațiilor noastre, de reprezentanți au Guvernului și ai autorităților, în cadrul unui eveniment important pentru implementarea Planului de Acțiuni.


Seminarul din 8 septembrie desfășurat la Palatul Parlamentului va promova beneficiile realizării de analize de impact ale reglementărilor legislative, un instrument folosit intens la nivel internațional în procesul de elaborare a politicilor publice.

Realizarea ex-ante, în mod adecvat a evaluărilor privind impactul proiectelor de legi și al reglementărilor contribuie la eficiența și transparența actului guvernanmental. În sine, evaluarea impactului reglementărilor legislative este un pas înainte în implementarea Planului de Acțiune și servește obiectivul mai larg de competitivitate economică a României.

Evenimentul se adaugă asistenței și expertizei pe care organizațiile noastre le furnizează în mod constant pentru a ajuta la creșterea capacității administrative a Guvernului României de a derula evaluări de impact a reglementărilor legislative precum și alte prevederi ale Planului de Acțiuni adoptat în mai. Sprijinul Guvernului SUA, prin intermediul Ambasadei de la București și Departamentului de Comerț, a fost deosebit de valoros în organizarea acestui tip de eveniment, dovedind în același timp angajamentul părții americane față de consolidarea relațiilor comerciale bilaterale.

Recentele provocări de ordin economic și situația tensionată în plan geopolitic impun o mai mare determinare din partea Guvernului de a face Romania un mediu mai bun pentru companiile care au deja operațiuni aici, și o destinație mai atractivă pentru potențiali investitori. Nu am pierdut niciun prilej în dialogul nostru cu Guvernul de a solicita transparență prin consultare, derularea de analize de impact prealabile adoptării de legislație, predictibilitatea politicilor publice, și reducerea numărului de ordonanțe de Guvern/de urgență, acestea fiind o parte din principiile și mecanismele ce trebuie respectate în scopul amintit mai sus.

Recunoașterea în mod public a nevoii de îmbunătățire a acestor domenii prin adoptarea Planului de Acțiune este un semnal pozitiv și așteptăm cu interes următoarea ocazie pentru a saluta progresul înregistrat în implementarea Planului.

În continuare AmCham și AMRO își mențin angajamentul pe term lung pentru România. Dorim să lucrăm împreună pentru a transforma obiectivele Planului de Acțiune în avantaje incontestabile ale mediului economic din România.”

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: