duminică

30 iunie, 2024

12 ianuarie, 2020

 

Îndatorarea accelerată a statului ca urmare a politicilor fiscale și de venituri din ultimii ani a propulsat ponderea în PIB a împrumuturilor prin titluri de stat la maximul ultimilor 20 de ani, potrivit datelor din cel mai recent raport trimestrial al Băncii Naționale, privind Conturile financiare ale administraţiei publice.


Astfel, ponderea în PIB din Trimestrul 3 / 2019 a valorii „titlurilor de natura datoriei” ale sectorului „Administrații publice” a depăşit toate celelalte maxime şi a ajuns la 31,5%.

Ritmul accelerat în care statul s-a împrumutat a făcut ca recordul să fie înregistrat chiar dacă valoarea nominală a produsului intern brut (PIB) a crescut vertigions, ajungând anul trecut la un maxim istoric de peste 1.000 de miliarde de lei.

De asemeni, valoarea emisiunilor de titluri a crescut într-un ritm mai accelerat de cât cel al răscumpărărilor, „în special în cazul titlurilor de natura datoriei pe termen mediu și lung” şi datoriile respective au crescut în cu 3,8 puncte procentuale în T3 / 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.


BNR a folosit valoarea PIB de peste 1.040,78 miliarde de lei pentru 2019, furnizată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Nevoia tot mai mare de bani a administraţiei publice se vede şi în faptul că ponderea depozitelor și a numerarului acesteia au scăzut cu 0,4 puncte procentuale, până la 5,4% din PIB, „pe seama plăților de rate și dobânzi în contul datoriei publice și a cheltuielilor curente”, potrivit raportului BNR.

Angajamentele financiare totale ale sectorului „Administrații publice” din conturile naționale (care includ totate obligațiile statului) au crescut până la 44,1% din produsul intern brut în Trimestrul 3 din 2019, cu două puncte procentuale față de T3 / 2018, potrivit raportului publicat marți de Banca Națională a României (BNR).

(Citiți și: „Datoria administraţiei publice a fost de 365 miliarde lei sau 37% din PIB, la sfârşitul lunii octombrie”)

Ponderea în PIB a creanțelor financiare ale sectorului „Administrații publice” a crescut cu 1,1 puncte procentuale, ajungând la 23,5%.

Deținerile de acțiuni și alte participații ale statului au crescut cu 1,8 puncte procentuale, pe seama creșterii prețului acțiunilor deținute de stat la Bursa de Valori, ajungând la 10,% din PIB

În sectorul „Administrații publice” (S13) sunt incluse instituțiile administrației publice centrale, instituțiile administrațiilor publice locale și instituțiile administrațiilor de securitate socială şi, în 2018 au mai fost incluse 1.461 companii publice reclasificate și 642 de asociații de dezvoltare intercomunitară reclasificate în administrațiile locale”, potrivit unei precizări din cel mai recent raport multianual al BNR privind Conturile naţionale financiare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: