vineri

20 mai, 2022

Varșovia acuză o provocare armată la graniță a Belarusului

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 noiembrie, 2021

Persoane din Belarus îmbrăcate în uniforme și care purtau arme au intrat pe teritoriul Poloniei, acuză Varșovia, care califică acest incident drept o „provocare”. Însărcinatul cu afaceri al ambasadei Belarusului a fost convocat miercuri de către ministrul de Externe polonez.

Incidentul s-a produs în noaptea de 1 spre 2 noiembrie, conform serviciilor secrete poloneze, și survine în contextul unui val fără precedent de migranţi veniţi mai ales din Orientul Mijlociu care sunt împinși de Belarus peste frontiera externă a UE, în Polonia, Letonia și Lituania.

”Polonia este hotărâtă să-şi protejeze propriile frontiere şi frontierele externe ale UE”, afirmă MAE polonez într-un comunicat în care a anunţat convocarea şefului misiunii diplomatice a Belarusului, comunicat citat de AFP, agenție preluată de Agerpres.


Diplomatul a mai fost convocat la MAE polonez şi în octombrie, după ce asupra unor soldaţi polonezi au fost trase focuri de armă la frontieră dinspre Belarus.

Pentru a opri afluxul de migranţi Polonia a trimis mii de militari la graniţa cu Belarus, unde a ridicat un gard de sârmă ghimpată şi a instituit starea de urgenţă în zonă, aprobând recent şi ridicarea unui zid acolo.

Statele UE au acuzat au acuzat în august regimul de la Mins de efectuarea unui ”atac direct” asupra Uniunii prin împingerea peste graniţă a solicitanţilor de azil proveniți din orientul Mijlociu.

Acest comportament este inacceptabil, sublinia o declarație a miniștrilor de interne din cele 27 de state membre, care au anunțat consolidarea frontierei cu Belarus.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Acest comportament agresiv … este inacceptabil şi echivalează cu un atac direct care vizează destabilizarea şi presurizarea UE”, au precizat miniștrii de externe ai UE, semnatari ai unei declarații comune.

Valul migrator fără precedent pe această rută, considerat un război hibrid, este orchestrat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, ca represalii pentru sancţiunile europene. La începutul lunii octombrie au intrat în vigoare măsurile adoptate împotriva a 40 de persoane de la conducerea regimului totalitar de la Minsk care sunt considerate responsabile de reprimarea violentă a manifestațiilor pro-democrație din Belarus.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: