miercuri

24 aprilie, 2024

16 mai, 2011

Incidente armate la granițele Israelului. Forțele israeliene au deschis focul asupra unor grupuri de protestatari, la granița cu Teritoriile Palestiniene, Siria și Liban. Potrivit relatărilor presei, cel puțin 12 oameni au fost uciși și alți zeci răniți. În timpul protestelor, mii de suporteri palestinieni din Siria au intrat pe Înălțimile Golan, susține Israelul. Palestinienii comemorau Nakba sau Catastrofa, termenul pe care ei îl folosesc pentru fondarea statului israelian în 1948. Sute de mii de palestinieni au fugit sau au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, în contextul luptelor date după acest moment. Vorbind la televiziune despre violențele de duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că speră ca situația să redevină calmă cât mai curând posibil, dar ”să nu-și facă nimeni iluzii, Israelul este decis să-și apere granițele și suveranitatea”. În Cairo, forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene și focuri de avertisment contra protestatarilor adunați în fața Ambasadei Israelului din Egipt. Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a făcut un apel la calm și a cerut tuturor părților să acționeze responsabil. (BBC News)

Șeful FMI va fi testat medical pentru acuzațiile de tentativă de viol. Dominique Strauss-Kahn a acceptat să fie examinat medical în cazul acuzațiilor de atac sexual. Kahn, care a fost arestat sâmbătă, neagă atacul și tentativa de a viola o cameristă din hotel. Azi, șeful Fondului Monetar Internațional și fost ministru francez a al finanțelor urmează să apară în fața unui tribunal din SUA. El este considerat posibil candidat socialist la președinția Franței. Kahn (62 de ani) a fost reținut în timp ce se afla pe aeroportul JFK din New York, înainte de zborul spre Europa. A fost reținut peste noapte într-o unitate specială pentru acuzații de hărțuire sexuală, la o secție a poliției din Harlem. Polițiștii spun că femeia de 32 de ani, care a depus plângere contra oficialului european, l-a identificat pe acesta, dintr-un șir de bărbați, la sediul poliției. (BBC News)

CPI, pe urmele oficialilor regimului Gaddafi. Oficiali de rang înalt ai regimului lui Muammar Gaddafi au contactat Curtea Penală Internațională, în ultimele zile, în încercarea de a se acuza reciproc de crime de război, înainte ca procurorul șef să numească, azi, cei trei suspecți. Procurorul șef, Luis Moreno-Ocampo, va cere judecătorilor de la Haga trei mandate de arestare a unor înalți oficiali libieni, pentru că au ordonat forțelor de securitate să deschidă focul asupra protestatarilor pașnici, și va anunța aceste nume într-o conferință de presă. Gaddafi se pare că va fi unul dintre acești acuzați, alături de cumnatul său și șeful serviciilor secrete, Abdullah Senussi. Al doilea fiu al liderului Gaddafi, Saif al-Islam,a fost și el cercetat de procuratură pentru rolul pe care l-ar fi jucat în uciderea protestatarilor din Benghazi, în februarie. ”În ultima săptămână, biroul procurorului a primit telefoane din partea mai multor oficiali ai regimului libian, dornici să ofere informații”, au anunțat autoritățile judiciare de la Haga. Ele au precizat că au fost audiați 50 de martori, inclusiv martori-cheie din interior, fiind pregătite deja toate documentele pentru începerea procesului. (The Guardian)


Alegerile locale din Italia testează popularitatea lui Berlusconi. Italienii au fost chemați la urne, pentru alegeri parțiale locale, într-un scrutin desfășurat timp de două zile, în 9 provincii și 1.177 de orașe. În urma acestui vot, premierul își va da seama dacă procesele ce i-au fost intentate, pentru fraudă și scandaluri sexuale, i-au afectat sau nu popularitatea și șansele în alegerile naționale, din 2013.  În scrutinul de azi, temele electorale s-au referit la creșterea economică, șomajul și rolul Italiei în criza libiană. Berlusconi a făcut o campanie susținută în favoarea candidaților coaliției sale de centru-dreapta. Punctele cheie pentru aceste alegeri sunt Torino, Napoli, Bologna și Milano, orașul natal al lui Silvio Berlusconi și centrul afacerilor sale. Pentru prima oară după mulți ani, coaliția primului ministru trebuie să facă față posibilității de a pierde supremația în Milano, acolo unde competiția electorală a fost cea mai acerbă. Acolo, premierul este acuzat în trei procese pentru corupție, fraudă fiscală, trafic de influență și favorizarea prostituției cu minore. (BBC News)

Opozant al dictatorului din Belarus, condamnat la 5 ani de închisoare. Unul dintre liderii opoziției politice din Belarus a fost judecat și condamnat la 5 ani de închisoare, în week-end, pentru rolul pe care l-ar fi jucat în protestele ce au urmat alegerilor prezidențiale din decembrie. Andrei Sannikov a fost contracandidatul lui Alexander Lukașenko, în decembrie, în alegerile pe care observatorii străini le-au catalogat drept incorecte, și a fost unul dintre conducătorii demonstrațiilor de protest din Minsk, după anunțarea rezultatelor. Poliția a arestat atunci sute de manifestanți și pe aproape toți candidații opoziției. Judecătoarea Natalya Chetvertakova a decis că Sannikov se face vinovat de faptul că a condus mulțimea ce a comis ”excese”, organizând ”dezordinea în masă și fiind responsabil de violențele produse atunci, de atacuri și distrugerea proprietății”.  Sannikov (57 de ani) este un fost ministru adjunct de externe, care a devenit unul dintre personajele principale ale opoziției contra lui Lukașenko, cel care conduce țara din 1994. (The Independent)

Elvețienii din Zurich, ”pro” sinucidere asistată. Într-un referendum ce a avut loc duminică, alegătorii din Zurich s-au pronunțat, în marea lor majoritate, pentru păstrarea dreptului de sinucidere asistată și în cazul non-rezidenților în Elveția, deși mai multe partide au militat contra ”turismului morții”. Cele două inițiative populare contra asistării sinuciderilor, propuse de partidul conservator Uniunea Democratică Federală și Partidul Evenghelist (PEV) au fost respinse de locuitorii din cantonul cel mai populat al Elveției, care i-au primit, în mod regulat, în ultimii ani, pe străinii care au dorit să-și pună capăt vieții. Prima moțiune contra ”turismului” de acest gen a vizat impunerea unei obligații de reședință de peste un an în canton, pentru străinii care doresc să beneficieze de ajutor pentru sinucidere, și a fost respinsă cu 199.143 voturi ”contra” și  53.673 ”pentru”, potrivit rezultatelor preliminare. A doua inițiativă, lansată de cele două formațiuni, viza interzicerea la nivel național a acestei practici de sinucidere asistată, fiind, de asemenea, respinsă de electorii din Zurich cu 208.696 ”contra” și 37.871 ”pentru” . ”Dreptul de a muri este o afacere privată, care nu privește nici statul, nici biserica”, spune vicepreședintele asociației EXit, pentru sinucidere asistată. (Le Monde)

Campania pentru fericire a Partidului Comunist din China. După trei decenii de dezvoltare economică intensă și slogane de partid de genul ”e glorios să te îmbogățești”, regimul comunist din China a descoperit un nou țel economic: fericirea! Premierul Wen Jiabao a prezentat noile măsuri pentru dezvoltare și progres, la începutul acestui an, la Congresul Național al Poporului,și a declarat că scopul guvernului este acela de a face prosperitatea mai ”echilibrată”. A început un torent de campanii pentru fericire, sondaje de opinie referitoare la fericire și măsuri de promovare a fericirii. Creșterea economică nu trebuie să mai depășească 7%, oficialii chinezi temându-se că atâția ani de ”obsesie în privința PIB-ului”, ar putea avea efecte nefaste, iar oamenii vor fi nemulțumiți de creșterea prețurilor, șomaj și alte probleme economice. În Beijing, de exemplu, de 1 mai, 17 ecrane gigantice au fost montate în tot orașul și mii de reclame la tv, pe autobuze și metrouri, pe clădiri de birou afișau „mărturii/declarații” de fericire ale muncitorilor. Televiziunea de stat a difuzat o serie de filme cu final fericit, documentare în care povestea despre viața fericită a profesorilor, muncitorilor și a altor categorii sociale. (The Washington Post)


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: