luni

22 aprilie, 2024

26 decembrie, 2021

Aproximativ 10.000 de militari ruşi s-ar fi întors la bazele lor, după manevre ce au durat o lună de zile în sudul ţării, în apropiere de frontiera ucraineană, a anunțat Moscova, sâmbătă.

Aceste manevre ”de antrenament în luptă” au avut loc în mai multe poligoane militare, în regiunile ruse Volgograd, Rostov, Krasnodar şi în Crimeea anexată – zone situate în imediata apropiere a Ucrainei.

Moscova precizează că exerciţii militare au avut loc, de asemenea, în teritorii ruse mai îndepărate de frontiera Ucrainei, în regiunile Stavropol, Astrahan, în Caucazul de Nord, dar şi în Armenia, Abhazia şi Osetia de Sud.


Armata rusă nu precizează însă, într-un comunicat, în care baze au fost redesfăşurate aceste trupe.

”În vederea asigurării unei stări de alertă ridicate în timpul sărbătorilor de la sfârşitul anului în instalaţiile militare din Districtul Militar de Sud, unităţi de gardă, trupe suplimentare şi forţe urmează să fie afectate pentru a face faţă unor eventuale situaţii de urgenţă”, anunţă armata.

Relaţiile Kievului cu Moscova sunt deja foarte tensionate după anexarea, în 2014, de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea şi izbucnirea unui război între trupe ucrainene şi rebeli proruşi în Donbas, în estul Ucrainei.

Într-un interviu acordat AFP și preluat de News.ro în Ajunul Crăciunului, secretarul Consiliului Naţional ucrainean de Securitate Oleksii Danilov a minimalizat, însă, riscul unei escaladări militare iminente.


Potrivit acestui oficial, numărul militarilor ruşi din jurul Ucrainei a crescut doar uşor – de la 93.000 în octombrie la 104.000 în prezent.

De peste o lună de zile, Rusia este acuzată de către Occident de comasarea a zeci de mii de militari în apropierea frontierei ucrainene, în vederea unei eventuale intervenţii militare împotriva Kievului.

Rusia neagă orice astfel de planuri, spunând că are nevoie de angajamente din partea Occidentului – inclusiv o promisiune de la NATO de a nu extinde alianţa spre Est către graniţele ruseşti – pentru că propria securitate îi este ameninţată de amplificarea legăturilor Ucrainei cu alianţa occidentală, aminteşte Reuters.

Aceste revendicări urmează să fie abordate în cadrul unor negocieri ruso-americane, în ianuarie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: