Ambasada americană de la Kabul a avertizat joi că este posibil să nu poate asigura transportul în siguranță la aeroport al americanilor încă blocați în Afganistan, în pofida asigurărilor date de Pentagon că talibanii vor permite evacuarea în siguranță.
„Guvernul Statelor Unite nu poate asigura călătoria în siguranță a americanilor spre aeroportul internațional Hamid Karzai”, a transmis ambasada SUA la Kabul, recunoscând astfel că situația evacuării din Afganistan nu se desfășoară conform declațiilor de la Washington.
Contradicțiile evidente dintre mesajele date de oficialii administrației Biden subliniază natura haotică și grăbită a eforturilor de evacuare care se confruntă cu probleme logistice și de securitate majore, relatează CNN, preluată de Digi24.
Câteva ore după anunțul ambasadei, secretarul adjunct de stat Wendy Sherman le-a spus jurnaliștilor că „angajamentul talibanilor pentru transportul în siguranță al cetățenilor americani a fost real” dar că „talibanii și-au încălcat angajamentul și promisiunile doar în ce îi privește pe afganii care au vrut să părăsească țara”.
Într-o altă conferință de presă la Pentagon, care avea loc în același timp cu cea de la Departamentul de Stat, șeful armatei americane a declarat că „talibanii garantează tranzitul în siguranță spre aeroport al deținătorilor de pașapoarte americane”.
Mesajul Departamentului de Stat e în contradicție și cu declarațiile consilierului pe probleme de securitate Jake Sullivan, de marți, conform cărora talibanii permit tranzitul civililor la aeroport.
Și Sherman și Milley au declarat că oficiali ai administrației Biden au cerut talibanilor să permită tuturor cetățenilor străini și afganilor care își doresc să părăsească țara să ajungă la aeroport în siguranță.
„Am subliniat în fața talibanilor faptul că persoanele care vor să ajungă la aeroport și au actele necesare trebuie să fie lăsate să plece”, a spus Milley, subliniind că noua conducere a Afganistanului a dat asigurări că acest lucru se va întâmpla.
Secretarul Apărării Lloyd Austin a clarificat, însă, că SUA nu are capacitatea să evacueze un număr foarte mare de persoane și că administrația „va face o distincție între evacuarea cuiva într-o situație extremă și evacuarea unui număr mare de cetățeni americani”.
Austin a adăugat că „SUA vor face tot ce e posibil pentru a găsi metode de dezescaladare și de a crea spații de tranzit pentru ca toți cei rămași încă în Afganistan să poată să ajungă la aeroport” dar a insistat că armata americană nu are capacități să „efectueze operațiuni în Kabul”.
Avioanele decolează pe jumătate goale din Kabul
Evacuările se desfășoară dificil, întrucât talibanii nu și-au respectat promisiunile și au blocat accesul spre aeroport, astfel încât mai multe avioane au plecat spre destinație mai mult goale. Au mai fost rapoarte care spuneau că avioane americane de marfă decolau cu doar 100 de pasageri la bord, în medie, în ciuda faptului că pot transporta peste 600.
Zboruri către Germania, Australia, Olanda, Franța și Italia au decolat, de asemenea, cu doar câteva zeci de oameni la bord.
Surse guvernamentale britanice au spus că un avion și-a luat zborul cu jumătate din oamenii care se așteptau să ajungă la bord marți, după ce mai mult de 70 de cetățeni britanici și afgani nu au reușit să ajungă în aeroport.
Traseul de câţiva km de la Kabul spre aeroport poate dura mai multe ore şi se poate dovedi dramatic.
Un avion militar olandez a decolat cu doar 40 de oameni la bord, dintre care niciun olandez sau afgan, după ce avionul a avut voie să stea la sol numai jumătate de oră.
De altfel, un prim zbor la Kabul al aeronavei militare de transport românești s-a desfășurat în bune condiții și a reușit evacuarea unui cetățean român pe această cale, a comunicat, joi, Ministerul Afacerilor Externe. Ceilalți conaționali care au anunțat că vor ajutor pentru a pleca din Afganistan sunt blocați încă în oraș și nu pot ajunge, deocamdată, la aeroportul securizat de forțele NATO, a transmis MAE.