duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 septembrie, 2021

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Atilla

Administrarea celei de-a 3-a doze de vaccin anti-Covid a demarat marți, oficial. Persoanele din categoriile eligibile se pot prezenta în centrele de vaccinare și fără programare.

Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti-COVID (CNCAV), susține că a treia doză este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare; persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social şi din învăţământ.

Sunt două condiții pentru vaccinarea cu doza de rapel (booster):

  • Schemă completă de vaccin administrate;
  • Să fie trecute 180 de zile de la a doua doză.

Accesul la vaccinare este permis şi altor categorii de populație, care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a realizat cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare, toate persoanele care îndeplinesc cele două condiții se pot programa pentru booster.

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

În acest moment, în România există pe stoc 2,2 milioane de doze Pfizer BioNTech și 1,2 milioane de doze Moderna.


Mai puțin de 5,5 milioane de persoane s-au vaccinat în România, ceea ce reprezintă puțin peste 50% din populația adultă a României.

Țara noastră se apropie de vârful pandemic, care va depăși recordurile valurilor 2 și 3, contrar evoluțiilor din restul Uniunii Europene, unde unele state au început să renunțe la restricții, după ce au ajuns la aproximativ 80% din întreaga populație vaccinată.

Aproape 12.000 de persoane s-au programat deja până marţi dimineaţă pentru a treia doză de vaccin anti-COVID, cele mai multe optând pentru serul de la Pfizer, relatează News.ro.

„11.970 de persoane eligibile pentru administrarea dozei 3 s-au programat deja în platforma RoVaccinare”, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.

Cifrele centralizate marţi dimineaţă relevă că pentru vaccinul Pfizer/BioNTech au optat 11.186 de persoane, iar pentru cel de la Moderna – 784.

Președintele Iohannis și premierul Cîțu vor reevalua campania pentru a o „repune pe roate”

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, în timpul vizitei la Spitalul Universitar de Urgență București că urmează o reevaluare a stadiului și problemelor vaccinării:

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„La noi sunt foarte mulți români care s-au vaccinat. Astăzi am cerut date și am văzut că s-au distribuit sau au fost date peste 10 milioane de doze de vaccin. Sunt aproape cinci milioane și jumătate care sunt vaccinați cu schema completă.

(…) În acest sens pot să vă spun că, împreună cu premierul am discutat să ne întâlnim încă din această săptămână să reevaluăm campania de vaccinare și să vedem cum putem s-o repunem pe roate”, a spus președintele României.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: