duminică

28 aprilie, 2024

10 aprilie, 2024

Aproximativ 8.000 de clădiri din București vor fi evaluate preliminar pentru stabilirea riscului seismic, a anunțat miercuri primarul Capitalei, Nicuşor Dan. „Azi începem pentru 200 de clădiri din zona istorică. Este un proiect-pilot”, a mai precizat primarul general, într-o declarație de presă.

„Începe astăzi evaluarea preliminară din punctul de vedere al riscului seismic a imobilelor din Bucureşti. În lege ea se numeşte evaluare vizuală rapidă. Este un concept nou pe care l-a introdus legea în 2022 şi a fost detaliat de o hotărâre de guvern în 2023. Asta înseamnă că vrem să luăm toate clădirile din Bucureşti care au o anumită înălţime şi o anumită vechime şi să facem foarte repede o evaluare preliminară astfel încât să ştim unde să ducem banii pentru expertiza şi consolidarea propriu-zise, ca să avem un plan de acţiune pe mai mulţi ani de acum încolo”, a explicat Nicuşor Dan, citat de News.ro.

Acesta a spus că sunt vizate aproximativ 8.000 de clădiri în etapa evaluării preliminare, din care vor fi identificate cele în cazul cărora va fi nevoie de o expertiză tehnică pentru stabilirea exactă a gradului de risc seismic.

Abordare în trei etape a problemei clădirilor cu risc seismic


„Asta nu înseamnă că toate au risc seismic, asta înseamnă că trebuie, conform legii, să le evaluăm preliminar şi să vedem, în funcţie de asta, la care dintre ele vom face expertiza propriu-zisă. Azi începem pentru 200 de clădiri din zona istorică. Este un proiect-pilot. În funcţie de el, o să vedem care sunt dificultăţile pe care le găsim pe parcurs şi să continuăm pentru restul imobilelor din Bucureşti”, a completat Nicușor Dan.

Reamintim că cele mai multe încadrări actuale în clasele de risc seismic realizate până în prezent s-au bazat pe baza unor evaluări preliminare, principalul criteriu fiind vechimea imobilelor – cele datând de dinaintea cutremului din 1940 fiind considerate în categoria de risc seismic 1.

„Una este această evaluare preliminară, după care este expertizarea şi după aceea este consolidarea propriu-zisă. Gradele de risc seismic le dau expertiza. Noi prin evaluarea preliminară, vedem numai care este ordinea în care facem expertiza”, a mai spus primarul Capitalei..

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: