vineri

26 aprilie, 2024

12 august, 2014

Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a confirmat marţi, pentru publicaţia americană Financial Times, că proiectul South Stream rămâne blocat până la finalizarea anchetei europene care vizează încălcarea dreptului comunitar în materia acordării de contracte companiilor locale şi ruseşti.

Pe teritoriul bulgar, proiectul South Stream urma să fie construit cu cofinanţare a statului şi a Gazprom.

Preşedintele bulgar şi-a afirmat şi hotărârea de a stopa practicile frauduloase prin care oligarhi şi politicieni bulgari aranjează licitaţiile publice, în special în domeniile energiei şi infrastructurii.


Tot marţi, agenţia Reuters a anunţat că Serbia va ancheta privatizarea companiei NIS, unde Gazprom deţine în prezent 51% dintre acţiuni.

Bulgaria- South Stream rămâne îngheţat, anchetă extinsă la Corporate Commercial Bank

“Oligarhii noştrii sunt dependenţi de banii statului. Ca şef al statului sunt dezamăgit că multe achiziţii publice, în special cele mai bănoase din domeniul infrastructurii, au fost acordate în spatele uşilor închise, fără proceduri transparente. Sunt decis să impunem o nouă legislaţie în domeniul achiziţiilor publice, care să fie adoptată de viitorul guvern ales”, a declarat pentru FT preşedintele Rosen Plevneliev.

Financial Times pune aceste declaraţii în contextul dezbaterilor publice din Bulgaria pe tema construcţiei South Stream.

Acest proiect este suspectat inclusiv în Bulgaria, unde compania de stat Bulgarian Energy holding (BEH) a pregătit contracte pe baza unei evaluări a construcţiei la 3,5 miliarde euro- un preţ pe km de 3 ori mai mare decât a fost calculat în alte state europene care ar urma să găzduiască ruta alternativă Ucrainei de transport de gaz rusesc.


Secţiunea bulgară a South Stream a făcut, săptămâna trecută, obiectul unei noi controverse: compania controlată de Gennady Timcenko, oligarh aflat pe lista de sancţiuni americane, s-a retras din compania joint-venture înfiinţată cu BEH pentru construcţia conductei şi a fost înlocuită de o subsidiară Gazprom, fără reluarea licitaţiei.

“Vom păstra proiectul South Stream îngheţat până când UE ne va da acceptul să demarăm lucrările, oricât ar dura această procedură”, a asigurat preşedintele Bulgariei.

Victimă a controversei South Stream este şi Corporate Commercial Bank, închisă în iulie, care are legături cu companiile care au câştigat licitaţii pentru proiectul rusesc.

„Banca Naţională şi procuratura au sprijin internaţional pentru a afla tot ceea ce este de aflat, inclusiv despre lanţul de companii offshore care drenează banii statului”, a declarat preşedintele Rosen Plevneliev.

Traseul South Stream. CLICK pentru mărire

Serbia- Investigaţii cu privire la privatizarea NIS

Autorităţile sârbe vor investiga privatizarea companiei petroliere de stat NIS, deţinută în prezent de ruşii de la Gazprom Neft. Anunţul a fost făcut, potrivit Reuters, de către ministrul de Interne al Serbiei.

Gazprom a cumpărat, în 2008, cu 400 de milioane de euro 51% din NIS, privatizarea fiind făcută de un guvern condus de Partidul Democrat.

„O echipă specială de investigatori va examina toate faptele şi circumstanţele legate de privatizarea NIS”, arată ministerul de Interne într-un comunicat de presă.

Privatizarea NIS a făcut parte dintr-un contract mai larg între Serbia şi Rusia, contract ce includea şi participarea Serbiei la construirea conductei South Stream şi a unui depozit de gaze naturale pe teritoriul Serbiei.

Momentul privatizării NIS a coincis cu eforturile făcute de Serbia pentru a împiedica secesiunea provinciei Kosovo, iar Rusia a fost la acel moment unul dintre statele care nu au recunoscut noul stat kosovar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: