marți

19 martie, 2024

22 august, 2019

Statele Unite ar putea ajunge să instaleze rachete de croazieră cu rază medie de acţiune în România doar în contextul în care americanii ar pierde susţinerea Turciei, concomitent cu producerea unei crize majore în nordul Mării Negre.

Un astfel de scenariu, puţin probabil, dar nu imposibil, ar duce la schimbarea statutului României în zonă, care ar prelua mare parte din responsabilităţile pe care le are Turcia în acest moment, spune la Digi24 analistul Claudiu Degeratu, expert în problematica NATO, apărare şi studii strategice.

Scutul antirachetă de la Deveselu a revenit în centrul disputelor politice dintre Washington şi Moscova, la puţin timp după întâlnirea de la Casa Albă, dintre preşedintele României, Klaus Iohannis şi Preşedintele SUA, Donald Trump, şi testarea cu success, de către americani, a unei rachete de croazieră cu rază medie.


Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că SUA sunt în prezent în măsură să desfăşoare o nouă rachetă de croazieră cu lansare terestră în România şi Polonia, scenariu pe care îl consideră drept o „ameninţare” la care Moscova trebuie să reacţioneze.

„Lansările acestei rachete pot fi efectuate de pe sistemele amplasate deja în România şi Polonia. Nu trebuie să schimbe decât software-ul. Şi nu cred că partenerii noştri americani vor informa nici măcar Uniunea Europeană în această privinţă. Aceasta implică noi ameninţări pentru noi la care trebuie să reacţionăm”, a spus Putin.

Sistemul amplasat “deja” în România la care face referire Putin este sistemul Aegis, componenta principală a scutului antirachetă de la Deveselu. Sistemul Aegis include un centru de comandă, un radar şi interceptori antibalistici.

Interceptorii, de tip SM-3, de la Deveselu sunt instalaţi în nişte “containere” speciale – VLS Mark 41 (VLS vine de la “Vertical Launch System”). Aceste „containere” sunt de dimensiuni standard pentru US Navy. Inclusiv rachetele de croazieră Tomahawk pot fi instalate în aceste VLS-uri.


Retorica Moscovei este că interceptorii de la Deveselu, deşi au rol strict defensiv, pot fi astfel oricând înlocuiţi cu rachete “ofensive”, de tipul Tomahawk.

„Tehnic, se poate, dar cu modificări foarte ample. Dar nu ar avea motiv. Nu asta e prioritatea. Prioritatea e să avem sistem antibalistic care e la Deveselu. Mai important, acesta e un sistem integrat şi acceptat politic în NATO şi integrat în ceea ce se numeşte sistemul de apărare antiaeriană al Alianţei. NATO contează pe acest sistem şi ar pierde foarte, foarte mult dacă americanii s-ar decide să facă din Deveselu facilitate pentru lansat Tomahawk-uri. Ceea ce oricum nu e cazul, pentru că aceste rachete pot fi lansate de pe navele de luptă din Mediterana”, spune Degeratu pentru Digi24.ro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: