vineri

21 iunie, 2024

1 mai, 2018

Preşedintele american, Donald Trump, a decis luni seara să prelungească scutirea provizorie de taxe vamale la importurile de oţel şi aluminiu provenind din Uniunea Europeană, Canada și Mexic, scrie The Washington Post.

„Preşedintele Trump a decis să amâne până la 1 iunie decizia sa de a impune taxe Uniunii Europene şi altor aliaţi americani asupra oţelului şi aluminiului”, a declarat un responsabil din cadrul administraţiei americane.

Preşedintele american a legat o eventuală scutire definitivă a Canadei și Mexicului de renegocierea Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA).


În această lună suplimentară, cele două părți urmează să poarte noi negocieri. Ambele tabere au declarat că nu vor face nicio concesie. Casa Albă dorește ca aliații să aleagă între cote de exporturi importuri sau să accepte noile tarife (25% la oțel și 10% la aluminiu), în timp ce UE a anunțat deja că vrea o exceptare permanentă.

Unii aliați ai SUA au primit un tratament preferențial pentru că au agreat imediat, în martie, noile condiții. Este cazul Coreei de Sud, de exemplu.

Pentru alți aliați, Donald Trump a oferit o suspendare a aplicării noilor tarife, până la 1 mai. Argentina, Australia și Brazilia au ajuns în acest interval la un acord de princcipiu, urmând ca detaliile să fie discutate în perioada următoare.

Discuțiile sunt, așadar, prelungite cu încă o lună, pentru Canada, Mexic și Uniunea Europeană.


Liderii Franţei, Germaniei şi Marii Britanii au avut, după întoarcerea de la Washington a cancelarului Angela Merkel, o discuție telefonică privind răspunsul UE la măsurile comerciale unilaterale ale SUA împotriva Uniunii Europene.

Cei trei “au convenit că Statele Unite nu ar trebui să impună măsuri comerciale împotriva Uniunii Europene, ori altfel Uniunea Europeană ar trebui să fie pregătită să îşi apere interesele în cadrul sistemului comercial multilateral”, se arată într-un comunicat al Guvernului de la Berlin.

Comunicatul nu conține și detalii privind răspunsul pregătit de Uniune la așteptatul anunț al lui Donald Trump.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: