sâmbătă

27 aprilie, 2024

16 iunie, 2022

România a importat gaze naturale de peste 800.000 tone echivalent petrol (tep) sau cu 6,1% mai puțin în primele 4 luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

În aceeași proporție de 6,1% au scăzut și producția internă și consumul total de gaze, care s-au ridicat la mai mult de 2,37 milioane tep, respectiv la aproape 3,18 milioane tep. Astfel că, la scăderea importului de gaze a contribuit și scăderea cererii interne din cauza scumpirii gazelor, în afară de cea a livrărilor rusești.

De altfel, scumpirea gazelor a făcut ca importurile de cărbune să se dubleze (+99,1%) până la aproape 220.000 milioane tone echivalent petrol (tep). Totodată, producția de electricitate în „termocentralele clasice” (pe cărbune și pe gaze) a scăzut cu 9,7%, până la mai mult de 6,98 miliarde kWh.


Scumpirea petrolului a provocat și scăderea importului acestuia, cu 32,6%, până la 2,13 milioane tone, iar totalul importurilor a fost de peste 4,66 milioane tone echivalent petrol, inclusiv echivalentul energiei de electricitate cumpărată din străinătate.

Populația și-a redus consumul de electricitate mai mult decât economia

Consumul total de electricitate a scăzut cu 4,2% (peste 538 mil. kWh), ca urmare  a scăderii din economie cu 3,9% (peste 538 mil. kWh) și a reducerii consumului populației cu 5,6% (peste 271 mil. kWh), în primele 4 luni din 2022, față de aceeași perioadă din anul trecut.

Consumul populației este de numai 35% din cel al economiei, de 13,2 miliarde kWh.

În schimb primăriile au cheltuit mai mult cu iluminatul public: +6,8% (peste 13 mil. kWh).


Importul net de electricitate a crescut cu 52%, până la 641 milioane kWh, în primele 4 luni din 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Mari creșteri de producție energie eoliană și fotovoltaică

Creșterea de peste 33% a producției din centralele eolienele le-au apropiat de producția centralei nucleare, până la 81% din aceasta. Parcurile fotovoltaice au produs cu peste 13% mai mult decât în primele 4 luni din 2021.

Creșterile de producție eoliană, fotovoltaică și nucleară au acoperit aproape jumătate (46%) din scăderea producției hidrocentralelor și a centralelor pe gaze și pe cărbune, de aproape 2,22 miliarde kWh.

Producția totală de electricitate a scăzut cu 5,8% până la aproape 19,5 miliarde kWh, în primele 4 luni din 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: