joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 iunie, 2022

România a importat gaze naturale de peste 800.000 tone echivalent petrol (tep) sau cu 6,1% mai puțin în primele 4 luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

În aceeași proporție de 6,1% au scăzut și producția internă și consumul total de gaze, care s-au ridicat la mai mult de 2,37 milioane tep, respectiv la aproape 3,18 milioane tep. Astfel că, la scăderea importului de gaze a contribuit și scăderea cererii interne din cauza scumpirii gazelor, în afară de cea a livrărilor rusești.

De altfel, scumpirea gazelor a făcut ca importurile de cărbune să se dubleze (+99,1%) până la aproape 220.000 milioane tone echivalent petrol (tep). Totodată, producția de electricitate în „termocentralele clasice” (pe cărbune și pe gaze) a scăzut cu 9,7%, până la mai mult de 6,98 miliarde kWh.


Scumpirea petrolului a provocat și scăderea importului acestuia, cu 32,6%, până la 2,13 milioane tone, iar totalul importurilor a fost de peste 4,66 milioane tone echivalent petrol, inclusiv echivalentul energiei de electricitate cumpărată din străinătate.

Populația și-a redus consumul de electricitate mai mult decât economia

Consumul total de electricitate a scăzut cu 4,2% (peste 538 mil. kWh), ca urmare  a scăderii din economie cu 3,9% (peste 538 mil. kWh) și a reducerii consumului populației cu 5,6% (peste 271 mil. kWh), în primele 4 luni din 2022, față de aceeași perioadă din anul trecut.

Consumul populației este de numai 35% din cel al economiei, de 13,2 miliarde kWh.

În schimb primăriile au cheltuit mai mult cu iluminatul public: +6,8% (peste 13 mil. kWh).


Importul net de electricitate a crescut cu 52%, până la 641 milioane kWh, în primele 4 luni din 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Mari creșteri de producție energie eoliană și fotovoltaică

Creșterea de peste 33% a producției din centralele eolienele le-au apropiat de producția centralei nucleare, până la 81% din aceasta. Parcurile fotovoltaice au produs cu peste 13% mai mult decât în primele 4 luni din 2021.

Creșterile de producție eoliană, fotovoltaică și nucleară au acoperit aproape jumătate (46%) din scăderea producției hidrocentralelor și a centralelor pe gaze și pe cărbune, de aproape 2,22 miliarde kWh.

Producția totală de electricitate a scăzut cu 5,8% până la aproape 19,5 miliarde kWh, în primele 4 luni din 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: