sâmbătă

29 ianuarie, 2022

Implementarea Masterplanului de Transport – pe mâna unei foste prezentatoare TV. Documentul nu e încă aprobat la Bruxelles

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 mai, 2015

rusMinistrul Ioan Rus a numit în funcția de șef al Biroului de implementare a Master Planului General pentru Transporturi o fosta prezentatoare TV, Daniela Berinde, care i-a fost pentru câteva luni consilieră de imagine și care nu are nicio specializare în domeniu.

Informația este publicată miercuri de Centrul de Investigații Media, care a obținut de la Ministerul Transporturilor și informația oficială potrivit căreia ”CV-ul nu a fost necesar la numirea în funcție”.

Potrivit Centrului de Investigații Media, Daniela Berinde, care a lucrat exclusiv în radio și televiziune, conduce acum o echipă formată din doi ingineri și patru economiști care formează Biroul de implementare a Master Planului. Acest birou are ca obiectiv general “planificarea, dezvoltarea, monitorizarea, administrarea şi întreţinerea Master Planului General de Transport la nivelul infrastructurii naţionale.”

Birou de implementare al unei strategii asupra căreia încă există obiecții


Master Planul reprezintă strategia de dezvoltare a infrastructurii de transport din România pentru perioada 2014-2020, iar pentru implementarea lui– proiectarea si constructia efectiva de autostrazi si cai ferate – fiind estimat un buget total de aproximativ 17 miliarde de euro.

Ajuns deja la cea de-a cincea variantă, Master Planul nu este nici astăzi aprobat la Bruxelles. Oficialii DG Regio au în continuare obiecții în legătură cu acest document, în special în ceea ce privește proiectele care nu sunt parte a rețelei europene de bază, de tipul autostrăzii Comarnic-Brașov, care sunt prevăzute a fi realizate cu finanțări obținute din împrumuturi.

În loc să se concentreze pe prioritizarea și realizarea ”bucăților lipsă” din așa numitul TenT-Core, parte a rețelei europene de autostrăzi, care beneficiază de finanțări europene, ultimii doi miniștrii ai Transporturilor au insistat asupra urgenței altor proiecte, ce ar urma să fie construite din bani obținuți din credite externe.

Lăsând la o parte costurile anunțate ale acestor proiecte, oficialii europeni consideră că aceste împrumuturi vor face ca România să iasă din ținta de deficit convenită, fapt care ar genera inclusiv blocarea proiectelor ce sunt finanțate din bani europeni, parte din ele cu cofinanțare internă (adică presiune suplimentară pe deficit).

Specialiștii ”a la Cluj”

Scan-ordin-numire-Berinde
Sursa document: Centrul de Investigații Media. Click pentru mărire

Potrivit ordinului de numire în funcție (vezi facsimil), obținut de Centrul de Investigații Media, Daniela-Angela Berinde primește lunar un salariu de bază de 9.370 de lei și un “spor pentru condiții vătămătoare” de 627 de lei.

Din informațiile disponibile online reiese că Daniela Berinde a lucrat la Radio Contact, NCN, TVR Cluj, de unde a fost apoi detașată o perioadă în București, ca reporter la Știrile TVR.

Din 2011, a fost numită redactor șef la Transilvania L!VE, televiziune controlată de omul de afaceri clujean Arpad Paszkany, unde a prezentat jurnalul de știri. A trecut apoi pe la Digi 24, după care a intrat în echipa lui Ioan Rus la Ministerul Transporturilor, fiind consilier personal al acestuia pe probleme de imagine și relații cu mass-media și șef al Biroului de comunicare şi relaţii cu instituțiile financiare internaționale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Moda specialiștilor din Cluj promovați în administrația centrală a fost lansată pe vremea premierului Adrian Năstase, care a acordat ”grupului de la Cluj” poziții în guvern, care la rândul lor au adus la București funcționari de rang 2 și 3 din această regiune.

Fostul premier Emil Boc a continuat această ”tradiție”, pe vremea guvernării PDL.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr