Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Implementarea Masterplanului de Transport – pe mâna unei foste prezentatoare TV. Documentul nu e încă aprobat la Bruxelles
de Victor Bratu 27.5.2015
Ministrul Ioan Rus a numit în funcția de șef al Biroului de implementare a Master Planului General pentru Transporturi o fosta prezentatoare TV, Daniela Berinde, care i-a fost pentru câteva luni consilieră de imagine și care nu are nicio specializare în domeniu.
Informația este publicată miercuri de Centrul de Investigații Media, care a obținut de la Ministerul Transporturilor și informația oficială potrivit căreia ”CV-ul nu a fost necesar la numirea în funcție”.
Potrivit Centrului de Investigații Media, Daniela Berinde, care a lucrat exclusiv în radio și televiziune, conduce acum o echipă formată din doi ingineri și patru economiști care formează Biroul de implementare a Master Planului. Acest birou are ca obiectiv general “planificarea, dezvoltarea, monitorizarea, administrarea şi întreţinerea Master Planului General de Transport la nivelul infrastructurii naţionale.”
Birou de implementare al unei strategii asupra căreia încă există obiecții
Master Planul reprezintă strategia de dezvoltare a infrastructurii de transport din România pentru perioada 2014-2020, iar pentru implementarea lui– proiectarea si constructia efectiva de autostrazi si cai ferate – fiind estimat un buget total de aproximativ 17 miliarde de euro.
Ajuns deja la cea de-a cincea variantă, Master Planul nu este nici astăzi aprobat la Bruxelles. Oficialii DG Regio au în continuare obiecții în legătură cu acest document, în special în ceea ce privește proiectele care nu sunt parte a rețelei europene de bază, de tipul autostrăzii Comarnic-Brașov, care sunt prevăzute a fi realizate cu finanțări obținute din împrumuturi.
În loc să se concentreze pe prioritizarea și realizarea ”bucăților lipsă” din așa numitul TenT-Core, parte a rețelei europene de autostrăzi, care beneficiază de finanțări europene, ultimii doi miniștrii ai Transporturilor au insistat asupra urgenței altor proiecte, ce ar urma să fie construite din bani obținuți din credite externe.
Lăsând la o parte costurile anunțate ale acestor proiecte, oficialii europeni consideră că aceste împrumuturi vor face ca România să iasă din ținta de deficit convenită, fapt care ar genera inclusiv blocarea proiectelor ce sunt finanțate din bani europeni, parte din ele cu cofinanțare internă (adică presiune suplimentară pe deficit).
Specialiștii ”a la Cluj”
Potrivit ordinului de numire în funcție (vezi facsimil), obținut de Centrul de Investigații Media, Daniela-Angela Berinde primește lunar un salariu de bază de 9.370 de lei și un “spor pentru condiții vătămătoare” de 627 de lei.
Din informațiile disponibile online reiese că Daniela Berinde a lucrat la Radio Contact, NCN, TVR Cluj, de unde a fost apoi detașată o perioadă în București, ca reporter la Știrile TVR.
Din 2011, a fost numită redactor șef la Transilvania L!VE, televiziune controlată de omul de afaceri clujean Arpad Paszkany, unde a prezentat jurnalul de știri. A trecut apoi pe la Digi 24, după care a intrat în echipa lui Ioan Rus la Ministerul Transporturilor, fiind consilier personal al acestuia pe probleme de imagine și relații cu mass-media și șef al Biroului de comunicare şi relaţii cu instituțiile financiare internaționale.
Moda specialiștilor din Cluj promovați în administrația centrală a fost lansată pe vremea premierului Adrian Năstase, care a acordat ”grupului de la Cluj” poziții în guvern, care la rândul lor au adus la București funcționari de rang 2 și 3 din această regiune.
Fostul premier Emil Boc a continuat această ”tradiție”, pe vremea guvernării PDL.