duminică

22 mai, 2022

Impactul economic al epidemiei în martie și aprilie: Scăderea afacerilor cu până la 50% – sondaj INS

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 aprilie, 2020

Proporția managerilor care nu pot aprecia ce vor face companiile lor în viitor a crescut de la 50% în martie la 62,9% în aprilie, potrivit rezultatelor unui sondaj ad-hoc al Institutului Naţional de Statistică (INS) privind impactul epidemiei Covid-19 asupra mediului de afaceri, publicate miercuri.

Proporțiile incertitunii rezultă din ponderea non-răspunsurilor, 28,6%, atât în martie cât și în aprilie 2020, la solicitarea adresată managerilor de a estima modul în care vor evolua afacerile lor, precizează INS.

„Cercetarea statistică arată tendința de agravare a impactului epidemiei de COVID-19 asupra volumului de activitate a agenților economici care au putut estima magnitudinea restrângerii activității odată cu creșterea orizontului de timp pentru care se fac estimările”, spune raportul INS.


Astfel, ponderea agenților economici care nu prevedeau o restrângere a activității se reduce cu 8,6% în aprilie 2020 față de nivelul de 26,1% din luna precedentă, în timp ce ponderea celor care estimau o restrângere de până la 25% se micșorează cu 7,8% în aprilie față de valoarea de 28,7%, înregistrată în martie 2020.

Scăderea activităţii

Nici când pot estima care va fi nivelul activității managerii plaja variațiilor este foarte largă. Circa o treime dintre respondenții din industrie care au menționat că activitatea se va restrânge în cursul lunii aprilie au apreciat că reducerea va fi între 25% și 50%.

Cele mai afectate vor fi întreprinderile mici și mijlocii ai căror manageri au estimat ca principal risc reducerea cu peste 50% sau chiar închiderea activității.

 


Impactul asupra industriei prelucrătoare

Și aici „incertitudinea este trăsătura principală a estimărilor privind volumul de activitate întrucât ponderea celor care nu pot estima direcția viitoare spre care se îndreaptă activitatea se majorează de la 24,5% în martie 2020, la 40,1% în aprilie 2020”, spune INS.

Creșterea incertitudinii evoluției activității în acest sector este determinată de modificări în categoria celor care estimau că activitatea nu se va restrânge (-9,8 punte procentuale – pp, în aprilie față de nivelul din martie) și în categoria celor care estimau o restrângere a activității de până la 25% (-8,9 pp în aprilie față de nivelul din martie).

Ponderea agenților economici care nu prevedeau o restrângere a activității s-a redus cu 8,6% în aprilie 2020 față de nivelul de 26,1% din luna precedentă, în timp ce ponderea celor care estimau o restrângere de până la 25% se micșorează cu 7,8% în aprilie față de valoarea de 28,7%, înregistrată în martie 2020.

Impactul asupra transporturilor

În sectorul transporturilor și depozitării, ponderea agenților economici din acest sector care nu pot face estimări a crescut de la 25,9 % în martie la 40,1% în aprilie 2020.

Dintre agenții economici care puteau să-și estimeze evoluția volumului de activitate, o pondere de 52,5% prevedeau în aprilie 2020 o restrângere a activității cu mai mult de 25% față de numai 44,4% în martie 2020.

Ponderea agenților economici care prevedeau o restrângere a volumului de activitate de peste 25% era mai mare cu 19,4 puncte procentuale (pp) în aprilie față de martie 2020, iar procentul celor care estimau o încetare a activității creștea cu 4,2 pp în același interval.

Sectorul construcțiilor

Sectorul are două caracteristici, potrivit INS:

  • pe de o parte, incertitudinea evoluției afacerilor care crește odată cu extinderea
    orizontului de timp și,
  • pe de altă parte, creșterea ponderii afacerilor care sunt afectate de restrângerea cu mai mult de 25% din volumul activității sau închiderea acestora.

Ponderea celor ce nu pot estima evoluția volumului de activitate crește de la 21,6% în martie la 33,1% în aprilie 2020

Dintre agenții economici care au putut estima un impact al epidemiei de COVID-19 asupra volumului de activitate în aprilie 2020, 61,4% dintre aceștia au previzionat o restrângere a volumului de activitate cu mai mult de 25% sau închiderea activităților față de numai 39,2 % în martie.

Comerțul cu amănuntul

În comerţ impactul epidemiei asupra volumului de activitate este la un nivel apropiat mediei pe economie, deși cercetarea statistică a fost efectuată înainte de deciziile privind închiderea unor unități comerciale, altele decât cele alimentare sau farmacii.

Ponderea agenților economici care nu puteau estima impactul epidemiei asupra volumului de activitate a crescut de la 20,7% în martie la 32,6 % în aprilie 2020, prin reducerea ponderii agenților economici care estimau o menținere sau un impact de până la 50% din volumul de activitate.

Dintre agenții economici din sector care au putut estima o evoluție pentru volumul de activitate în aprilie 2020, o pondere de 21,6% prevedeau închiderea activității sau o restrângere a acesteia cu mai mult de 25% față de 22,1% în martie 2020.

HORECA

În sectorul hoteluri și restaurante impactul epidemiei de COVID-19 este dominat de aceeași incertitudine în estimarea evoluției viitoare și de previziunea cu privire la închiderea totală a activității. Astfel, din totalul agenților economici incluși în cercetarea statistică nu puteau estima evoluția volumului de activitate o pondere de 11,7 % în martie, respectiv 27,8% în aprilie 2020.

Dublarea ponderii agenților economici cu viziune incertă asupra afacerilor s-a datorat predominant modificării viziunii celor care prevedeau fie închiderea activității (diferență de 5,1 pp în aprilie față de martie 2020), fie o restrângere mai mare de 50% a volumului activității (diferență de 6,1 pp în aprilie față de martie 2020).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Dintre agenții economici din sector care au putut face o estimare a impactului epidemiei de COVID-19 asupra volumului de activitate în aprilie, 95,4% au prevăzut o restrângere a activității de peste 25% sau închidere, față de 92,9% în martie 2020.

Eșantionul format din 8831 agenți economici este reprezentativ la nivelul sectoarelor economice și pe total economie. Rata de răspuns a fost de 71,3%.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: