15 aprilie, 2020

Proporția managerilor care nu pot aprecia ce vor face companiile lor în viitor a crescut de la 50% în martie la 62,9% în aprilie, potrivit rezultatelor unui sondaj ad-hoc al Institutului Naţional de Statistică (INS) privind impactul epidemiei Covid-19 asupra mediului de afaceri, publicate miercuri.

Proporțiile incertitunii rezultă din ponderea non-răspunsurilor, 28,6%, atât în martie cât și în aprilie 2020, la solicitarea adresată managerilor de a estima modul în care vor evolua afacerile lor, precizează INS.

„Cercetarea statistică arată tendința de agravare a impactului epidemiei de COVID-19 asupra volumului de activitate a agenților economici care au putut estima magnitudinea restrângerii activității odată cu creșterea orizontului de timp pentru care se fac estimările”, spune raportul INS.


Astfel, ponderea agenților economici care nu prevedeau o restrângere a activității se reduce cu 8,6% în aprilie 2020 față de nivelul de 26,1% din luna precedentă, în timp ce ponderea celor care estimau o restrângere de până la 25% se micșorează cu 7,8% în aprilie față de valoarea de 28,7%, înregistrată în martie 2020.

Scăderea activităţii

Nici când pot estima care va fi nivelul activității managerii plaja variațiilor este foarte largă. Circa o treime dintre respondenții din industrie care au menționat că activitatea se va restrânge în cursul lunii aprilie au apreciat că reducerea va fi între 25% și 50%.

Cele mai afectate vor fi întreprinderile mici și mijlocii ai căror manageri au estimat ca principal risc reducerea cu peste 50% sau chiar închiderea activității.

 


Impactul asupra industriei prelucrătoare

Și aici „incertitudinea este trăsătura principală a estimărilor privind volumul de activitate întrucât ponderea celor care nu pot estima direcția viitoare spre care se îndreaptă activitatea se majorează de la 24,5% în martie 2020, la 40,1% în aprilie 2020”, spune INS.

Creșterea incertitudinii evoluției activității în acest sector este determinată de modificări în categoria celor care estimau că activitatea nu se va restrânge (-9,8 punte procentuale – pp, în aprilie față de nivelul din martie) și în categoria celor care estimau o restrângere a activității de până la 25% (-8,9 pp în aprilie față de nivelul din martie).

Ponderea agenților economici care nu prevedeau o restrângere a activității s-a redus cu 8,6% în aprilie 2020 față de nivelul de 26,1% din luna precedentă, în timp ce ponderea celor care estimau o restrângere de până la 25% se micșorează cu 7,8% în aprilie față de valoarea de 28,7%, înregistrată în martie 2020.

Impactul asupra transporturilor

În sectorul transporturilor și depozitării, ponderea agenților economici din acest sector care nu pot face estimări a crescut de la 25,9 % în martie la 40,1% în aprilie 2020.

Dintre agenții economici care puteau să-și estimeze evoluția volumului de activitate, o pondere de 52,5% prevedeau în aprilie 2020 o restrângere a activității cu mai mult de 25% față de numai 44,4% în martie 2020.

Ponderea agenților economici care prevedeau o restrângere a volumului de activitate de peste 25% era mai mare cu 19,4 puncte procentuale (pp) în aprilie față de martie 2020, iar procentul celor care estimau o încetare a activității creștea cu 4,2 pp în același interval.

Sectorul construcțiilor

Sectorul are două caracteristici, potrivit INS:

  • pe de o parte, incertitudinea evoluției afacerilor care crește odată cu extinderea
    orizontului de timp și,
  • pe de altă parte, creșterea ponderii afacerilor care sunt afectate de restrângerea cu mai mult de 25% din volumul activității sau închiderea acestora.

Ponderea celor ce nu pot estima evoluția volumului de activitate crește de la 21,6% în martie la 33,1% în aprilie 2020

Dintre agenții economici care au putut estima un impact al epidemiei de COVID-19 asupra volumului de activitate în aprilie 2020, 61,4% dintre aceștia au previzionat o restrângere a volumului de activitate cu mai mult de 25% sau închiderea activităților față de numai 39,2 % în martie.

Comerțul cu amănuntul

În comerţ impactul epidemiei asupra volumului de activitate este la un nivel apropiat mediei pe economie, deși cercetarea statistică a fost efectuată înainte de deciziile privind închiderea unor unități comerciale, altele decât cele alimentare sau farmacii.

Ponderea agenților economici care nu puteau estima impactul epidemiei asupra volumului de activitate a crescut de la 20,7% în martie la 32,6 % în aprilie 2020, prin reducerea ponderii agenților economici care estimau o menținere sau un impact de până la 50% din volumul de activitate.

Dintre agenții economici din sector care au putut estima o evoluție pentru volumul de activitate în aprilie 2020, o pondere de 21,6% prevedeau închiderea activității sau o restrângere a acesteia cu mai mult de 25% față de 22,1% în martie 2020.

HORECA

În sectorul hoteluri și restaurante impactul epidemiei de COVID-19 este dominat de aceeași incertitudine în estimarea evoluției viitoare și de previziunea cu privire la închiderea totală a activității. Astfel, din totalul agenților economici incluși în cercetarea statistică nu puteau estima evoluția volumului de activitate o pondere de 11,7 % în martie, respectiv 27,8% în aprilie 2020.

Dublarea ponderii agenților economici cu viziune incertă asupra afacerilor s-a datorat predominant modificării viziunii celor care prevedeau fie închiderea activității (diferență de 5,1 pp în aprilie față de martie 2020), fie o restrângere mai mare de 50% a volumului activității (diferență de 6,1 pp în aprilie față de martie 2020).

Dintre agenții economici din sector care au putut face o estimare a impactului epidemiei de COVID-19 asupra volumului de activitate în aprilie, 95,4% au prevăzut o restrângere a activității de peste 25% sau închidere, față de 92,9% în martie 2020.

Eșantionul format din 8831 agenți economici este reprezentativ la nivelul sectoarelor economice și pe total economie. Rata de răspuns a fost de 71,3%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: