vineri

24 mai, 2024

1 aprilie, 2020

Influența COVID-19 asupra activității firmelor tech de tip startup și scaleup: 36,7% dintre fondatorii intervievați au văzut deja evoluții negative și schimbări în business, iar 40,4% estimează că vor fi efecte asupra dezvoltării pe termen scurt și mediu, potrivit studiului ScaleOut, program de internaționalizare a firmelor românești al Fundației Romanian Business Leader.

Studiul, la care au participat 120 fondatori de firme de tip startup și scaleup, relevă că 38,5% dintre fondatorii români de firme tech de tip startup și scaleup vor reduce costurile cu forța de muncă din cauza Covid-19.

Inițiativa ScaleOut este comparabilă cu studii similare realizate în prezent în ecosisteme de business mature: Germania, Marea Britanie, Olanda, Suedia, Danemarca, Finlanda și Norvegia.

Primele efecte asupra ecosistemului de startup tech 


Un procent considerabil, puțin peste 40% dintre startup-urile tech, estimează că vor vedea efecte asupra dezvoltării afacerilor pe termen scurt și mediu în contextul COVID-19. Mai mult de o treime (36,7%) dintre fondatorii chestionați de echipa ScaleOut afirmă că au văzut deja evoluții și schimbări considerabile. “Dacă ne uităm la cifre și la impactul generat, tendința este clară: evoluția unui număr semnificativ dintre firmele de tech, majoritatea early stage, este nesigură în contextul răspândirii COVID-19 și ca urmare a efectelor negative asupra mediului de business”, relevă studiul ScaleOut.

 42,2% dintre fondatori se confruntă cu întârzierea sau amânarea atragerii și înrolării unor clienţi noi

Conform studiului, există trei zone în care startup-urile tech românești se așteaptă la efecte negative din cauza situației economice actuale: întârzierea sau amânarea atragerii și înrolării unor clienţi noi (42,2%), dificultatea atragerii unei finanțări (24,8)% și pierderea unor clienți existenți (16,5%).

“În opinia noastră, investitorii sunt, în general, precauți în actualul context și o parte dintre aceștia, fonduri de venture capital și business angels, și-au blocat procesele de investiții. Finanțarea este întotdeauna o provocare pentru majoritatea startup-urilor, iar atragerea de bani în vremuri de stagnare economică sau caracterizate prin incertitudini devine o provocare și mai critică. Totuși, în prezent sunt aproximativ 20 de startup-uri tech care se află într-un proces avansat de a ridica o nouă investiție”,  potrivit studiului ScaleOut.

Proiecte amânate pentru o treime dintre fondatori

Scăderea veniturilor (33,9%) și amânarea implementării unor proiecte stabilite (33,9%) reprezintă efectele cu cel mai mare impact financiar asupra startup-urilor, potrivit studiului realizat de ScaleOut. De asemenea, 22% dintre antreprenori spun că procesul de atragere a unei finanțări a fost anulat sau amânat, iar presiunea costului cu forţa de muncă reprezintă o problemă doar pentru 10% dintre startup-uri tech.

Impactul asupra echipelor firmelor tech de tip startup și scaleup


COVID-19 are un impact parțial asupra joburilor din firmele tech antreprenoriale. În timp ce 61,5% dintre startup-urile tech nu vor reduce costurile cu forță de muncă și nici nu vor redimensiona echipele, 38,5% iau sau vor lua măsuri pentru a diminua cheltuielile alocate cu resursa umană.

Pe cale de consecință, reducerea costurilor operaţionale este acțiunea luată cu prioritate în actualul context pentru 44,7% dintre antreprenori. Amânarea plăților și investițiilor este decizia principala asumată de 26,2% dintre fondatorii tech din România, în timp ce 15,5% dintre antreprenori își reduc cheltuielile de marketing.

Cele 120 firme care au participat la studiul ScaleOut se află în diferite perioade de creștere: seed stage, early growth stage și late growth stage.

Verticalele în care sunt active firmele participante la studiu sunt și cele mai dinamice la nivel mondial: EdTech, HealthTech, Fintech, Cybersecurity, Adtech, e-commerce, mobile, Big Data, Proptech, Ridesharing, AI și Machine Learning, Payments, SaaS.

Comunitățile de business, acceleratoarele de afaceri și educația vor deveni mult mai importante pentru manageri și antreprenori în perioada următoare, post-Covid-19. De asemenea, potrivit ScaleOut, în contextul unei iminente crize economice, situația firmelor românești se va înrăutăți, dar internaționalizarea, mentalitatea “Born Global” și exporturile for deveni mai relevante ca niciodată. Prin urmare, antreprenorii care vor planta semințele internaționalizării în următorul an își vor proteja companiile pentru viitoarele perioade incerte.

„În mediul eterogen al startup-urilor românești, studiul realizat de Romanian Business Leaders reprezintă o primă și foarte importantă măsurare a pulsului. Importanța este confirmată de numărul mare de respondenți și de răspunsurile foarte specifice și concrete privind planurile imediate. Vedem în aceste răspunsuri percepția unui impact concret, însoțit de o direcție clară de a reduce cheltuielile, prin amânarea proiectelor și prin scăderea costurilor operaționale și cu forța de muncă”, a declarat Claudiu Constantinescu, Senior Manager, Managementul Riscului, Deloitte România.

Potrivit specialistului Deloitte, dacă în primele săptămâni de la declanșarea crizei, atenția se concentrează în mod firesc pe acțiunile imediate, pe termen mediu, discuțiile migrează spre oportunități ulterioare acestei situații. „În această perioadă, în diverse domenii de activitate se evidențiază tot mai mult două categorii de jucători: câștigători detașați și pierzători clari, în primul rând din cauza scăderii consumului pe majoritatea segmentelor. Aceasta va duce la o reașezare a businessurilor în viitor, în armonie cu noile tendințe sociale și cu viitorul profil al consumatorului. Câștigătorii pe termen lung vor fi aceia care vor avea viziunea și puterea de a muta perspectiva dincolo de 2020 și se vor repoziționa mai puternici și cu mai multă siguranță”, conform Deloitte, partener al programului ScaleOut.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: