luni

15 aprilie, 2024

4 iunie, 2020

Institutul Internațional de Finanțe (IIF) și-a îmbunătățit prognoza privind evoluția economiei României în acest an, noua proiecție fiind a unei contracții de 4,5% din PIB față de declinul de 5,1% din PIB estimat în martie.

Revizuirea s-a produs pe fondul publicării datelor semnal legate de evoluția PIB în primul trimestru, Institutul Național de Statistică indicând o creștere a economiei, de 0,3% din PIB, în ciuda intrării în vigoare a stării de urgență și implicit a suspendării activității companiilor din multe industrii.

IIF anticipează o contracție economică de 9,3% din PIB în trimestrul al doilea din acest an, urmată de o ușoară revenire, pe măsură ce restricțiile vor fi ridicate. Astfel, pentru trimestrul al treilea experții internaționali văd o creștere de 2% din PIB, iar în ultimele trei luni ale anului un avans de 1,5% din PIB. În această situație, România ar reuși să evite recesiunea tehnică, definită drept două trimestre consecutive de contracție.


Scenariu IIF nu a luat în calcul un al doilea val epidemiologic, însă instituția avertizează că există posibilitatea ca activitatea să rămână mult sub potențial pentru mai mulți ani.

Polonia și România – cel mai puțin afectate de criza coronavirus

Experții IIF anticipează că în regiune, România și Polonia vor traversa cel mai ușor prin criza coronavirus. Contracția PIB-ului polonez ar urma să fie de 4,7% în acest an. Ungaria ar urma să înregistreze o contracție de 5,1% din PIB, iar Cehia de 7,1% din PIB.

Pentru întreaga regiune, IIF estimează o contracție de 5,7% din PIB.

(Citiți și: ””La bal, sau la spital?” – Nu mai există cale de mijloc. CRONICILE Curs de guvernare nr. 94 – Sumarul”)

„Regiunea Europei Centrale și de Est este foarte integrată în lanțurile europene și globale de valoare. Ca urmare a cererii externe scăzute și a suspendării activității economice, ne așteptăm ca creșterea să se contracte abrupt în 2020, cu România (-4,5%) și Polonia (-4,7%) traversând criza ceva mai bine decât Ungaria (-5,1%) și Cehia (-7,1%), evoluție compatibilă cu performanțele țărilor respective în T1 2020 precum și cu dimensiunea pachetelor fiscale de stimulare”, se arată în raportul IIF.


Pachetul de stimulare fiscală al economiei României este cel mai mic din rândul țărilor analizate, de doar 3% din PIB, cele mai mari fiind în Cehia (aproape 18% din PIB) și Polonia (aproape 9%).

Guvernul României estimează o contracție economică de 1,9% din PIB în acest an, scenariul de bază fiind cel al unei reveniri în formă de ”V”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: