vineri

29 martie, 2024

23 decembrie, 2016

dodonSocialistul Igor Dodon a preluat oficial, vineri, mandatul de președinte al Republicii Moldova în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Republicii.

La ceremonie au fost invitați aproximativ 800 de oficiali, informează Radio Chișinău, o parte dintre aceștia boicotând evenimentul.

Însemnele oficiale ale statului i-au fost înmânate lui Igor Dodon de președintele interimar al Curții Constituționale, Victor Popa, pentru că președintele instituției, Alexandru Tănase, este oficial în concediu, potrivit Serviciului de Presă al Curții Constituționale.

La ceremonie nu a participat niciunul dintre foștii președinți ai Republicii Moldova, nici măcar ultimul șef al statului, Nicolae Timofti.

În discursul de inaugurare Igor Dodon a declarat că își dorește să fie un președinte al tuturor, să contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, dar și al mediului de afaceri.


El a anunțat că va crea un consiliu economic pe lângă președinte și că va avea un consilier care se va ocupa de cetățenii din diaspora.

Igor Dodon a accentuat tema statalității seculare a Republicii Moldova. În limba rusă a vorbit despre necesitatea restabilirii relațiilor cu Federația Rusă, iar în română despre relații bune cu toate statele.

El a mai spus că va depune toate eforturile pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Mai mulți deputați din Partidul Comunist, Partidul Liberal Democrat și Partidul Popular European au anunțat că nu vor participa la ceremonie. Liderul PCRM Inna Șupac a declarat în plenul Parlamentului că Partidul Comuniștilor nu a recunoscut legalitatea alegerilor prezidențiale și îl consideră pe președinte ales nelegitim.


Președintele PLDM Tudor Deliu declarase că liberal-democrații vor boicota ceremonia din cauza unor declarații ale lui Igor Dodon că Republica Moldova ar trebui să-și ceară scuze de la regiunea transnistreană pentru conflictul armat din Transnistria, dar și pentru că l-a felicitat pe noul lider nerecunoscut de la Tiraspol.

Parlamentul a respins o inițiativă a Partidului Liberal de a crea o comisie care să examineze aceste declarații ale lui Dodon, mai scrie Radio Chișinău.

Deputații PPEM Iurie Leancă și Eugen Carpov n-au participat nici ei la ceremonia de învestire a lui Igor Dodon în semn de protest față de declarațiile „iresponsabile și pline de ură Uniunii Europene și a statului Republica Moldova” făcute de președintele ales.

Evenimentul Zilei de la Chișinău scrie că nici ministrul Apărării, Anatol Șalaru, nu a participat la învestirea lui Dodon. „Igor Dodon nu este președintele meu, iar în perioada cât voi fi ministru al Apărării voi colabora doar instituțional cu el,” a scris Șalaru într-o postare pe Facebook.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: