vineri

29 martie, 2024

26 august, 2013

Președintele Traian Băsescu a avut luni seară o intervenție crităcă la adresa guvernului, la câteva ore după ce a semnat decretul de numire în funție a Ramonei Mănescu la Ministerul Transporturilor.

Șeful statului a declarat într-o conferință de presă că-și va face un obicei din a inventaria problemele pe care guvernul, pe care l-a numit ”incompetent”, nu le rezolvă.

Punctele atinse de Traian Băsescu în criticile sale au fost creșterea șomajului de la 6,7% anul trecut în iunie, la circa 8% în iulie 2013, lipsa de progrese în negocierea acordului cu Comisia Europeană pentru banii europeni din exercițiul 2014-2020, scăderea investițiilor directe, pe fondul reducerii investițiilor guvernamentale și abandonarea unor proiecte de infrastructură din atostrăzile din Ardeal.


Președintele a declarat că creșterea economică bazată pe exporturile unor companii de renume din România și pe un an agricol bun nu rezolvă problema locurilor de muncă și nici pe cea a opririi unor investiții.

Traian Băsescu i-a mai reproșat guvernului că nu are pregătite programe care să absoarbă partea cuvenită româniei din cele 6 miliarde de euro pe care Comisia Europeană i-a alocat pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor în anii 2014-2015.

Din declarațiile lui Traian Băsescu:

  • – Mica mea conferinţă de presă este ocazionată de încheierea vacanţei liderilor USL care au reuşit, după 45 de zile, să dea o nominalizare pentru Transporturi. Este un progres, dar liderii USL s-au întors nervoşi.
  • – Le dau informaţii grave liderilor USL: Şomajul este în creştere, românii sunt tot mai preocupaţi de situaţia locului de muncă şi tot mai mulţi se întreabă dacă îşi pierd sau nu locul de muncă. Când acest guvern condus de Victor Ponta a preluat guvernarea, şondajul în România conform ESA era de 6,7%. În luna iunie, tot conform măsurătorilor în sistem ESA, şomajul în România ajunsese la 7,6%. Deci creştere economică generată de la exporturi de la Dacia, Lufkin sau alte companii nu înseamnă şi creştere a locurilor de muncă, iar acesta este un efect al amputărilor investiţiilor din bugetul de stat.
  • Mai trag un semnal de alarmă extrem de serios: în luna iunie şomajul era 7,6%, dar în iulie România a mai înregistrat un plus de 29.000 de şomeri, ceea ce îmi permit să anticipez, ne va arăta atunci când se va analiza la nivelul EUROSTAT şomajul în România, cifra pentru România va fi undeva în jur de 8%. Este un prag extrem de riscant şi crearea de locuri de muncă este esenţială, relansarea investiţiilor din bani europeni şi bani de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului. Nu se poate să priveşti o creştere cu 29.000 de persoane a şomajului în perioadă de vară, când foarte multe locuri de muncă sunt în zona serviciilor sezoniere, ar fi fost de aşteptat o scădere a şomajului măcar pe perioada verii
  • – Mă îngrijorează faptul că până acum, deşi intrăm în septembrie, Guvernul nu a finalizat o formă acceptabilă pentru acordul de parteneriat cu Comisia Europeană pentru după 2014. Guvernul nu are capacitate de analiză asupra situaţiei de moment a ţării şi pentru viitor.
  • – Tot Comisia Europeană remarcă faptul că acordul de parteneriat propus de guvern e necorelat cu politicile UE pentru anii 2014-2020.
  • – Mai este un lucru asupra căruia ţin să atenţionez public Guvernul: în prima parte vă vorbeam de şomaj şi amintesc tuturor factorilor responsabili că la ultimul Consiliu European s-au stabilit câteva măsuri pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor. S-au alocat 6 miliarde de euro care trebuie cheltuiţi în 2014-2015 pentru reducerea şomajului la tineri. Mai mult, Comisia Europeana a primit sarcina să aloce 2 miliarde euro aceluiaşi porgram, deci sunt 8 miliarde de euro.
  • – La ora asta Guvernul trebuia să aibă programe gata pregătite să fie implementate de la 1 ianuarie 2014. Vă pot spune şi regiunile pentru care avem bani alocaţi: sud-Muntenia (cele 7 judeţe), centru (6 judeţe) şi sud-est (6 judeţe).
  • – Este, cred eu, o convingere a liderilor USL şi a Guvernului că pot substitui munca serioasă cu emisiuni televizate. Dar îi atenţionez că ne apropiem de 8% la şomaj. Nici în criză, sub guvernul Boc, nu am avut asemenea şomaj, iar nepăsarea, convingerea că poţi supravieţui la nesfârşit prin aroganţă, prin bătălia cu preşedintele, îi face să nu dea atenţie problemelor importante ale ţării.
  • – Azi, odată cu depunerea jurământului de către doamna Ramona Mănescu, am menţionat câteva lucrări care sunt prioritare, în opinia mea. Metroul în Drumul Taberei a devenit o calamitate pentru cetăţeni şi poate printr-o colaborare între primarul Mănescu şi soţia sa, ministrul Ramona Mănescu, să se reia lucrările. Pe Autostrada Transilvania s-a procedat ca şi la tronsonul Nădlac-Arad, adică fără cap.
  • – Voi avea tot mai des intervenţii care să arate realităţile, nu o să le expun toate într-o zi pentru că aşa se poate crea confuzie. Dar voi umbla în ţară şi voi vorbi despre realităţile din ţară. Cred că Guvernul trebuie să lase luptele politice şi să guverneze. Este timpul ca domnul Victor Viorel Ponta să guverneze, nu să televizeze şi nu să se lupte politic. El este copreşedinte USL, dar înainte de toate este prim-ministru al Guvernului României şi cred că românii sunt mai puţin interesaţi de ce crede Victor Viorel Ponta despre preşedinte, dar vor să audă cum reduce şomajul, cum creează locuri de muncă, cum relaxează investiţiile, cum se utilizează banii europeni din actualul exerciţiu bugetar şi din viitorul exerciţiu bugetar.
  • – Am auzit pe la televizor ideea că preşedintele este în campanie. Ce nu înţelege Victor Viorel Ponta, ca şi mulţi alţi analişti: eu nu sunt în campanie, eu nu mai candidez la nimic. (…) Sunt în creştere procentele mele în sondaje, e într-adevăr, dar eu nu mai candidez la nimic, nu mai sunt dădaca unui partid parlamentar, nu mai îmi folosesc la nimic, de aceea mi se pare că nervii, nervozitatea lui Crin Antonescu, a premierului Victor Ponta, utilizarea unor etichetări nepotrivite. Ar trebui să fie calmi, să privească cu responsabilitate realităţile ţării şi îi atenţionez că drumul pe care merge ţara este un drum periculos pentru că Guvernul nu îi stabileşte traseul
  • – Drumul pe care merge ţara este unul periculos: există riscul ca sacrificiile enorme să devină ceva repetabil. Nu îmi doresc asta, nu suntem pe punctul de a ni se întâmpla dar dacă vom continua să nu guvernăm ţara şi să transformăm totul într-o bătălie politică, există riscul să creăm suferinţă românilor.
  • – L-am auzit pe Victor Ponta spunând că preşedintele i-a făcut dosar doctorului Brădişteanu. Asta nu o poate spune decât un om incapabil să înţeleagă cum funcţionează statul.
  • – Cifrele mele nu mai ajută pe nimeni, nu ajută nici măcar Mişcarea Populară.
  • Pactul de coabitare este în picioare pentru că se sprijină pe obiective instituţionale.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Mai dati-l draku de somaj, decat investitii mai bine dati la pensionari. Ca doar ei merg la vot, ei sunt singurii care conteaza. Iar copiii… nu voteaza. Cand vor avea drept de vot, mai discutam.

  2. De 23 de ani nici o guvernare nu a implementat masuri de crestere economica. Pe toate liniile si in toate domeniile s-au facut continu, nu numai in campaniile electorale, dezbateri politice cu teme penale sau imorale.In Ro trebuie reinfiintata adevarata clasa politica daca nu-i posibil atunci sa apelam la modelul BRESLELOR care in mod cert asigura o evolutie progresista…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Mai dati-l draku de somaj, decat investitii mai bine dati la pensionari. Ca doar ei merg la vot, ei sunt singurii care conteaza. Iar copiii… nu voteaza. Cand vor avea drept de vot, mai discutam.

  2. De 23 de ani nici o guvernare nu a implementat masuri de crestere economica. Pe toate liniile si in toate domeniile s-au facut continu, nu numai in campaniile electorale, dezbateri politice cu teme penale sau imorale.In Ro trebuie reinfiintata adevarata clasa politica daca nu-i posibil atunci sa apelam la modelul BRESLELOR care in mod cert asigura o evolutie progresista…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: