luni

15 aprilie, 2024

13 iulie, 2017

Volumul pieței globale a gazelor naturale ar urma să urce cu 1,6% pe an, până la 3.986 miliarde metri cubi în 2022, potrivit estimărilor raportul Gas 2017 al Agenției Internaționale a Energiei (IEA).

Estimările sunt superioare celor de anul trecut, care plasau creşterea la o rată de 1,5% pe an.

Aproape 90% din creşterea cererii vine din economiile emergente, iar 40% se datorează Chinei.


Cererea Chineză va creşte 8,7% pe ani, stimulată de politicile guvernamentale destinate îmbunătăţirii calităţii aerului prin utilizarea gazelor naturale în locul cărbunelui. Cererea din India este al doilea cel mai mare factor de creștere din restul Asiei. Consumul de gaze naturale din Japonia și Coreea ar putea scădea, potrivit raportului citat.

„În multe din țările dezvoltate, piața gazelor este aproape saturată, cu excepția Statelor Unite unde consumul continuă să crească. (…) Cererea de gaze vine mai ales din sectorul industrial (american), unde competitivitatea este stimulată de prețurile scăzute”, spune raportul IEA.

Preţurile scăzute şi renunţarea la electrocentralele pe cărbune va spori şi cererea europeană, mai ales în Franţa şi Germania, dar şi în Marea Britanie.

Pe partea de ofertă, SUA îşi păstrează primul loc între producătorii globali, pe măsură ce „revoluția gazelor de șist prinde un nou avânt. SUA își va crește producția mai mult decât oricare altă țară în următorii cinci ani, contând pentru 40% din creșterea globală a producției”


În total, IEA estimează că SUA va asigura 22% din producţia globală,până în 2022, adică până la 890 de miliarde de metri cubi.

SUA sunt pe cale să devină al doilea mare exportator mondial de gaz natural lichefiat (GNL) până la finele lui 2022, imediat după Australia. Pe ansamblu, exporturile globale de GNL vor ajunge la 650 miliarde metri cubi până la finele lui 2022, comparativ cu 452 miliarde metri cubi în 2016. Din cantitatea totală, Australia va exporta 117,8 miliarde metri cubi de GNL pe an, urmată de SUA, cu 106,7 miliarde metri cubi pe an, şi Qatar, cu 104,9 miliarde metri cubi.

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Detaliile Raportului IEA Gas 2017 AICI – LINK 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: