Prețuri scăzute ale petrolului pe o perioadă mai lungă de timp ar putea duce la o nouă eră a dominației Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), ceea ce ar crește riscurile ca statele ce nu fac parte din acest bloc să devină dependente de țițeiul produs de exportatorii volatili din Orientul Mijlociu, a precizat un oficial al Agenției Internaționale a Energiei (IEA), potrivit MarketWatch.
Keisuke Sadamori susține că dacă prețul țițeiului nu va crește s-ar putea repeta scenariul din anii 1970 când statele non-membre OPEC erau dependente de petrolul din Orientul Mijlociu.
În acea perioadă, producția OPEC acoperea peste 50% din volumul de la nivel global. Acest lucru a avut consecințe semnificative asupra Statelor Unite când, în 1973, statele arabe din OPEC au decis să impună un embargo ca urmare a deciziei Washington-ului de a sprijini armata israeliană și implicarea sa în războiul de Iom Kipur.
Rezultatul a fost o apreciere masivă a cotațiilor petrolului din afara Orientului Mijlociu, ceea ce a creat dificultăți economiei americane, dependentă de țițeiul arab.
”Toți producătorii de țiței au fost afectați negativ (de scăderea prețurilor), dar, la sfârșitul zilei vor rămâne doar producătorii din Orientul Mijlociu care au costuri foarte scăzute și care vor domina piața”, a explicat Sadamori.
Din estimările IEA reiese că producția OPEC ar putea urca la peste 50% din producția globală până în 2030, dacă prețurile scăzute ale țițeiului le va permite acestor state să își extindă cota de piață.
”Dacă luăm în considerare instabilitatea geopolitică din regiune și ce am putea să vedem în următorii ani, nu vedem un scenariu confortabil”, a adăugat el.
Scenariul în cauză ia în calcul o cotație medie a țițeiului de 50 de dolari pe baril până la sfârșitul deceniului și o revenire a acesteia la 85 de dolari până în 2040. Aceste estimări au luat totodată în calcul o creștere economică modestă, menținerea poziției statelor OPEC de a-și crește cota de piață și o rezistență din partea producătorilor americani.
În teorie, statele exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu pot rezista mai mult unor prețuri mici deoarece au costuri de producție mai scăzute decât americanii, spre exemplu, care extrag petrolul din șișturi bituminoase – cel mai scump proces din lume.
Potrivit raportului lunar al IEA, OPEC și-a majorat producția cu 280.000 de barili pe zi în ianuarie, ajungând la 32,63 milioane de barili, în special pe fondul ridicărilor sancțiunilor împotriva Iranului. Iranul și-a mărit producția de la 80.000 de barili pe zi la 2,99 de milioane de barili.
”Este greu de susținut materializarea acestui scenariu al prețurilor scăzute însă dacă se va întâmpla, vom vedea cum producția și exporturile vor înclina în favoarea statelor OPEC în defavoarea statelor non-OPEC”, a mai spus oficialul IEA.