fbpx

Chestiunea

Viitorul, citit în opțiunile universitare ale tinerilor: Record de candidați la universitățile de științe aplicate

Facultățile din România sunt în plină desfășurare a admiterii, iar mai multe universități au anunțat un număr record de candidați. La Universitatea București se observă… Mai mult

21.07.2021

Analiză

Finanțarea deficitului bugetar: Cât mai trebuie să împrumute România și de unde. Statul găsește bani tot mai greu

Statul începe să întâmpine dificultăți în finanțarea deficitului bugetar, datoria publică va depăși cât de curând pragul de 50% din PIB, reiese din datele consultate… Mai mult

20.07.2021

Just Business

Radiografia creditării corporate: Comerțul răstoarnă ierarhia creditării – construcțiile și serviciile au profitat cel mai mult de dobânzile mici și de programele guvernamentale

Cele mai mari creșteri ale creditelor au fost înregistrate anul trecut de companiile din construcții și comerț. Au urmat cele din servicii, pe seama telecomunicațiilor… Mai mult

20.07.2021

Europa

Anacronismele României: Mari capacități de energie regenerabilă, emisii scăzute de CO2, dar economie incoerentă

Ponderea mai mare a producției de energie regenerabilă în România și emisiile mai scăzute de CO2, față de mediile UE, ascund anumite deficiențe ale sistemului… Mai mult

19.07.2021

ID-ul digital, securitatea datelor personale și îngrijorările europene. Cazul Estoniei

de Razvan Diaconu , 15.3.2021

Comisia Europeană va prezenta în aprilie planurile pentru ID-ul digital, un demers deja foarte criticat pentru că ar pune capăt anonimatului în online și ar expune datele personale la atacurile hackerilor.

Un răspuns la aceste îngrijorări, scrie Politico, oferă Estonia, această țară ultraconectată în care de 20 de ani, aproape totul, de la tranzacții bancare și până la înființarea unei firme sau programarea la medic, se face online, cu ajutorul ID-ului digital.

Emis la naștere și valabil toată viața, ID-ul digital este un document digital unic ce le permite oamenilor să se conecteze în siguranță la site-uri private și publice fără o verificare suplimentară a identității lor.

Nouăzeci și nouă la sută din cei 1,3 milioane de cetățeni estonieni au ID digital și, până acum, nu au existat incidente de securitate deosebite.
Când a fost introdus pentru prima dată sistemul de identificare digitală, „nu ne păsa cu adevărat de confidențialitate”, a declarat pentru Politico Siim Tuisk, politician al Partidului Social Democrat Estonian și militant pentru libertatea internetului.

Estonienii s-au obișnui să desfășoare online multe activități și se spune că nu trebuie să trebuie să te prezinți în fața autorităților decât atunci când te căsătorești, divorțezi cumperi proprietăți.
Avantajele venite la pachet cu ID-ul digital nu se rezumă la accesibilitatea serviciilor publice, o viață mai comodă, ci reprezintă și un stimul economic: conform unui studiu realizat de McKinsey Global Institute, țările ce implementează un sistem de identificare digitală își pot crește PIB-ul cu 3 până la 13%, până în 2030.

Orice persoană poate vedea cine i-a accesat datele

Cei care au proiectat sistemul au conceput măsuri speciale de protecție, protejându-l de un vecin rus agresiv și foarte priceput în atacuri cibernetice.

De asemenea, fiecare persoană poate vedea cine și ce date personale i-a accesat, cu excepția solicitărilor venite din partea serviciilor secrete și ale organelor judiciare. Cele din urmă se comunică doar la finalizarea  anchetei penale.

Acest lucru nu exclude accesarea abuzivă a datelor personale.

(Citiți și:”Când priza te minte și becul te-nșală – Interviu cu Alex Bălan, șeful departamentului de cercetare în probleme de securitate cibernetică al Bitdefender”)

Recent, Inspectoratul estonian pentru Protecția Datelor a amenințat trei lanțuri de farmacii cu amendă de 100.000 euro pentru că au lăsat persoane fizice să vadă rețetele electronice ale altor persoane, fără consimțământul acestora, încâlcând astfel regulamentul european pentru confidențialitate datelor (GDPR-ul).

În august 2020, un ofițer de poliție și un profesionist din domeniul sănătății au încălcat aceleași reguli încercând să acceseze informații din dosarul de sănătate al persoanei cu care polițistul dorea să se căsătorească. Ofițerul a amendat cu 48 de euro, iar lucrătorul medical, cu 56 de euro.

Dacă ar fi fost un sistem vechi, aceste abuzuri nu ar fi fost sesizate, a explicat directorul juridic al Biroulului de informații al guvernului estonian, Sten Tikerpe.

Un sistem greu de acceptat în state precum Germania și Franța, mult mai preocupate de confidențialitatea datelor

Acest tip de explicație funcționează în Estonia, unde încrederea în guvern este mare și societatea este puternic digitalizată.

S-ar putea însă dovedi mult mai greu de vândut în Germania obsedată de confidențialitate sau chiar în Franța, unde autoritatea națională de reglementare a datelor a emis o avertizare către o autoritate publică cu privire la aplicația sa de urmărire Covid-19, mai scrie Politico.

(Citiți și: ”Inteligența artificială față cu democrația – sau despre Iluminismul 2.0 și reinventarea societății occidentale. Interviu cu Braden Allenby, profesor de inginerie și etică la Arizona State University”)

De exemplu, în Elveția, care nu se află în UE, dar împărtășește preocupările legate de confidențialitate, o propunere pentru un sistem național de identificare digitală a fost votată la începutul acestei săptămâni, din cauza problemelor de securitate.

Thomas Lohninger, director executiv al ONG-ului pentru drepturi digitale epicenter.works, recunoaște că există „beneficii evidente” ale propunerii Comisiei, dar precizează că dorește răspunsuri cu privire la măsurile de protecție avute în vedere și cum (sau dacă) „pseudoanimitatul” va fi asigurat în orice sistem la nivelul UE.

„Vreau ca arhitectura sistemului să-mi ofere garanții în legătură cu securitatea și confidențialitatea”, „Vreau posibilitatea de a intra în codul sursă, de a înțelege cu adevărat sistemul,” a mai spus acesta.

Gradul ridicat al unor cetățeni europeni în legătură cu probleme precum confidențialitatea și supravegherea poate explica de ce Comisia a fost atât de evazivă în ceea ce privește forma exactă a planurilor sale.

Bruxelles continuă să oscileze între diferitele opțiuni pentru implementarea schemei: implementarea unui nou sistem de identificare digitală, consolidarea legislației existente sau impunerea sistemelor de identificare digitală pentru a se conforma Directivei eSignature.

(Citiți și: ”Interviu Jeanette Hofmann / Corona-Apps și Bio-supravegherea: ”Noi nu avem controlul asupra felului în care ar putea fi folosită în viitor.””)

Niciuna dintre aceste variante nu a fost exclusă până acum, dar Comisia pare să incline spre pasarea deciziei de introducere a ID-ului digitale la nivelul statelor.

Cu toate acestea, UE a făcut deja câțiva pași în direcția unui ID digital.

Regulamentul eIDAS, de identificare electronică și servicii de încredere, care a intrat în vigoare în 2018, este conceput pentru a încuraja implementarea ID-urilor digitale naționale, permițând tranzacții electronice transfrontaliere și semnăturile electronice.

Doar 14 din cele 27 de țări membre au introdus sisteme de autentificare online, și doar 55% din populația UE are acces la un asemenea sistem, potrivit unei prezentări a Comisiei din septembrie anul trecut.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.3.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

Grupul de atac USS Carl Vinson pleacă în misiune cu noile avioane ”invizibile” F-35C

Razvan Diaconu

Publicația americană Stars and Stripe anunță că portavionul USS Carl Vinson și grupul său de atac au pornit în misiune luni, din San Diego, marcând… Mai mult

Europa

UE trimite avioane și pompieri să ajute Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord în lupta cu incendiile

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a anunţat miercuri că va trimite avioane, elicoptere şi pompieri către Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord pentru a sprijini aceste ţări… Mai mult

Europa

Israel acuză doi comandanți ai Gardienilor Revoluţiei din Iran ca responsabili pentru atacul asupra petrolierului Mercer Street

Iulian Soare

Şeful comandamentului de drone al Gardienilor Revoluţiei din Iran şi comandantul forţelor aeriene se află în spatele atacului efectuat pe 29 iulie asupra petrolierului Mercer… Mai mult

Stiri

Creșterea cifrei de afaceri din comerț, stabilizată la +13% față de anul anterior

Marin Pana

Cifra de afaceri din comerț cumulată de la începutul anului în curs pare a se fi stabilizat la circa +13% față de aceeași perioadă din… Mai mult

Stiri

Document / Manipulări genetice la Institutul de Virusologie din Wuhan sub standarde de securitate aplicabile cabinetelor dentare – raport în Congresul SUA

Iulian Soare

Reprezentanții republicani în Comitetul pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților au dat publicității, luni, un nou raport privind originea coronavirus din care reiese că acesta… Mai mult

Europa

România și Marea Britanie, demers comun la ONU – scrisoare de condamnare a atacului asupra vasului Mercer Street

Razvan Diaconu

Reprezentanţii permanenţi ai Marii Britanii și ai României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite, împreună cu reprezentantul permanent al Liberiei, statul de pavilion al navei “Mercer… Mai mult

Europa

Companiile de social media au avut venituri de peste 31 mld. dolari în T2 / 2021, peste așteptări – analiză XTB

Vladimir Ionescu

Principalele companii de social media au înregistrat venituri de peste 31 de miliarde de dolari în Trimestrul 2 din 2021, peste așteptările analiștilor. Totuși, majoritatea… Mai mult