vineri

26 aprilie, 2024

26 februarie, 2024

În luna ianuarie România a înregistrat cea mai ridicată rată anuală a inflației din Uniunea Europeană (+7,3%), în creștere de la 7% în decembrie 2023, conform datelor Eurostat. Față de decembrie 2023, rata lunară a inflației în ianuarie a urcat la 1,1%.

Rata anuală medie a inflației din zona euro a fost de 2,8% în ianuarie 2024, în scădere de la 2,9% în decembrie. Cu un an în urmă, inflația era de 8,6%. Inflația anuală în Uniunea Europeană a fost de 3,1% în ianuarie 2024, în scădere de la 3,4% în decembrie. Cu un an mai devreme, rata era de 10,0%.
Rata anuală a inflației în ianuarie 2024 în UE:

Acest puseu inflaționist a fost anticipat din cauza măsurilor fiscale care au intrat în vigoare de la începutul anului, incluzând creșteri de accize și taxe, ceea ce a dus la majorarea prețurilor. Următoarele state, s-au situat la distanță, Estonia (5%) și Croația (4,8%). Comparativ cu luna decembrie, inflația anuală a scăzut în cincisprezece state membre, a rămas stabilă într-unul și a crescut în unsprezece.


În ianuarie, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației din zona euro a venit din partea serviciilor (+1,73 puncte procentuale), urmate de alimente, alcool și tutun (+1,13 pp), produse nealimentare (+0,53 pp) și energie (-0,62 pp).

Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a crescut până la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Eurostat calculează rata inflației în funcție de Indicele Armonizat al Prețurilor de consum – IAPC, care ține cont de puterea de cumpărare a consumatorilor din fiecare țară pentru a se putea compara prețurile la raft la nivelul UE.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei (IPC) a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,4%, de la 6,6% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,6%, cele nealimentare cu 7,4%, iar serviciile cu 10,9%.


Cu toate acestea, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025. 

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: