24 decembrie, 2020

Uniunea Europeană și Regatul Unit au ajuns joi la un compromis în privința acordului comercial post-Brexit. Marea Britanie va părăsi, oficial, la 1 ianuarie 2021, piața unică și uniunea vamală – configurându-se, pentru viitor, regulile care împiedică ieșirea haotică și consecințele devastatoare care ar fi decurs dintr-o astfel de despărțire.

Acordul îi va permite ca schimburile de mărfuri să nu fie supus unor taxe vamale, cele două părți asumându-și și o cooperare strânsă între poliție și justiție. Acordul comercial, care numără peste 2.000 de pagini, se referă la un număr de domenii fără precedent, conținând dispoziții care vizează subiecte precum cooperarea nucleară civilă, interconectarea energetică, pescuit și aviație.

Acordul garantează ”tarife zero și cote zero” pentru comerțul cu mărfuri în valoare de 668 de miliarde de lire sterline. Dar va însemna, de asemenea, costuri suplimentare pentru întreprinderi, deoarece exportatorii se vor confrunta cu o serie de controale la frontieră începând cu 1 ianuarie, odată ce libertatea de circulație se va încheia pentru majoritatea cetățenilor britanici, notează The Guardian.


În absența unui acord, taxe vamale mari și alte bariere comerciale s-ar fi aplicat la începutul anului viitor, riscând să afecteze economia și lanțurile de distribuție.

”Am ajuns în fine la un acord. A fost un parcurs greu și furtunos, dar am ajuns la o înțelegere bună”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Șefa CE a precizat că acordul este ”corect” și ”echilibrat”, adăugând că a fost bine și responsabil pentru cele două părți să urmărească obținerea lui.

Boris Johnson a scris și el pe Twitter, anunțând succesul negocierilor: „Acordul e finalizat!”.

Și președintele Klaus Iohannis a salutat, într-o postare pe Twitter, convenirea parteneriatului dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie.


”Acordul va proteja interesele companiilor și ale cetățenilor români – obiective-cheie ale României în aceste tratative. Felicitări negociatorului-șef @MichelBarnier și echipei sale pentru efortul susținut!”, a mai șeful statului.

Puncte sensibile

Acordul vine după 4 ani și jumătate de la referendumul la care britanicii au votat să părăsească blocul comunitar.

„Tot ceea ce a fost promis publicului britanic la referendumul din 2016 și la alegerile de anul trecut este respectat în acest acord. Ne-am recâștigat controlul asupra banilor, frontierelor, legilor, comerțului și apelor pentru pescuit”, se arată într-un comunicat al Guvernului britanic.

Negocierile au stagnat în ultimele săptămâni, unul dintre subiectele asupra căruia nu se reușea obținerea un compromis fiind pescuitul.

Cantitatea de pește din apele britanice la care pecarii europeni au acces a fost un punct sensibil al negocierilor, în contextul în care Marea Britanie voia să reducă cu 80% cota europenilor. De cealaltă parte, UE s-a arătat inițial dispusă să renunțe la cel mult 18% din peștele pescuit. În prezent, valoarea totală a capturilor UE în apele britanice se ridică la 650 de milioane de euro, în timp ce vasele companiilor britanice pescuiesc echivalentul a 850 de milioane de euro.

În pofida slabei ponderi economice, această ultimă problemă este hipersensibilă pentru unele state UE, în special Franța, care a amenințat cu veto acordul dacă acesta va leza drepturile pescarilor săi, liberi până în prezent să acceadă în apele britanice, în timp ce Londra intenționează să-și reia controlul asupra acestora.

Dincolo de pescuit, cele două părți au întâmpinat dificultăți și în ceea ce privește armonizarea pozițiilor cu privire la modul de reglementare al litigiilor, precum și în privința garanțiilor în materie de concurență cerute de UE în schimbul unui acces liber al Marii Britanii la piața unică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: