duminică

19 mai, 2024

10 septembrie, 2020

Criteriile pe care Polonia plănuiește să le folosească pentru evaluarea riscului unui furnizor de echipamente de telecomunicații pentru rețeaua 5G sunt politice și au ca scop excluderea Huawei de la dezvoltarea rețelei telecom de ultimă generație, acuză compania chineză, potrivit Euractiv.

Statele Unite avertizează că echipamentele Huawei pot fi folosite pentru spionaj – acuzație negată de companie și de autoritățile de la Beijing -, recomandându-le aliaților să excludă compania din dezvoltarea infrastructurii 5G. Polonia a semnat un memorandum pe tema securizării infrastructurii 5G cu SUA. La fel și România.

Polonia a pus marți în dezbatere publică un proiect de lege privind securitatea cibernetică.


Legislația propune împărțirea furnizorilor în patru categorii, în funcție de potențiala lor amenințare la adresa securității cibernetice a Poloniei, pe baza unor criterii cum ar fi dacă sunt influențați de o țară din afara UE sau NATO sau dacă statul de unde provine compania respectă drepturile omului.

”Criteriile propuse sunt politice, nu sunt măsurabile, nu sunt transparent, nu sunt obiective”, a comentat pentru Reuters Ryszard Hordynski, director de strategie și comunicare la Huawei Polska.

Proiectul de lege le va interzice operatorilor telecom să cumpere echipamente noi de la furnizori considerați ”cu risc ridicat”. De asemenea, ei ar trebui să înlocuiască echipamentele existente de la acești furnizori în termen de cinci ani. Pentru furnizorii cu ”risc moderat” ar urma să fie interzisă doar cumpărarea de echipamente noi.

Analistul Trigon DM, Dominik Niszcz, este de părere că Huawei va fi clasificat ca un furnizor de ”risc moderat”, ceea ce înseamnă că operatorii nu vor putea cumpăra noi echipamente de la acesta, dar nu vor trebui să înlocuiască echipamentele 4G aflate în uz.


Reprezentanții Play, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Polonia, a cărui rețea se bazează în mare măsură pe echipamentele Huawei și Cyfrowy Polsat au spus că trebuie să analizeze proiectul înainte de a-l comenta.

Orange Polska a criticat termenele propuse pentru dezafectarea infrastructurii, spunând că acestea sunt mult mai scurte decât în alte țări.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: