27 mai, 2021

Începând cu 1 iunie, vor putea fi organizate evenimente în spații deschise cu până la 1.000 de participanți, dacă acestea fac dovada vaccinării, a unui test PCR negativ sau a trecerii prin boala Covid-19, conform noilor măsuri de relaxare aprobate joi de Guvern.

Pe litoral, gradul de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică poate crește la cel mult 85% din capacitatea maximă a acestora. Este permisă ocuparea la capacitate maximă, dacă toate persoanele fac dovada vaccinării.

La locurile de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, purtarea măștii de protecție nu este obligatorie, dacă acestea sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, mai precizează HG adoptată joi.


Alte măsuri de relaxare stabilite, după cum a declarat premierul Florin Cîțu, în urma rezultatelor bune obținute „în lupta cu pandemia”:

  • crește numărul participanților la evenimente în spații deschise – de la 500, la 1.000 de persoane, dacă participanții sunt vaccinați, au trecut prin boală sau au test Covid-19 negativ. Toate persoanele trebuie să poarte mască de protecție. Dovada îndeplinirii acestor condițile va fi verificată d eorganizatori, aceștia fiind cei care vor suporta consecințele nerespectării regulilor.
  • organizatorul poate decide desfășurarea în spații deschise a unor evenimente culturale, artistice și de divertisment cu un număr mai mare de 1.000 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Toate persoanele trebuie să poarte mască de protecție.
  • la evenimentele culturale, artistice și de divertisment în spațiu închis nu se cere dovada vaccinului, a testului COVID negativ sau a trecerii prin boală, însă este obligatorie masca de protecție. Publicul poate participa în limita a 70% din capcitae, însă, dacă toate persoanele care participă sunt vaccinate, această restricție este ridicată.
  • este permisă organizarea de conferințe în spații închise, cu participarea unui număr de maximum 100 de persoane în interior, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea măsurilor de distanțare și cu obligativitatea purtării măștii de protecție. Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea activității cu un număr mai mare de persoane cu condiția ca toți participanții să fie persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Reguli pentru nunți, botezuri, parastasuri și alte evenimente private:

  • Sunt acceptate maximum 70 de persoane în spații deschise sau maximum 50 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară
  • Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și este asigurată o suprafață de minim 4 mp/persoană.

Se redeschid barurile și cluburile: 

  • cu program în intervalul orar 5.00 – 24.00
  • cu participarea până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori
  • participarea la aceste activitati este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Restaurante și cafenele:

  • gradul de ocupare permis crește la 70% din capacitatea maximă a spațiilor închise, în intervalul orar 5.00-24.00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori
  • administratorul poate permite accesul mai multor persoane cu condiția ca toate să facă dovada vaccinării și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Premierul Florin Cîțu a anunțat la începutul acestei săptămâni că noi măsuri de relaxare urmează a fi aplicate de la 1 iunie, întrucât nu există niciun motiv să nu se respecte calendarul relaxărilor.

În opinia acestuia, valul al treilea al pandemiei s-a încheiat:

“Rolul campaniei de vaccinare este acela de a scăpa de pandemie. Acea campanie de vaccinare pe care am făcut-o în ultima perioadă a avut rezultate. Valul trei am văzut că a dispărut. Numărul de persoane de la ATI este acum la 600, scade de la 1600, numărul de persoane pozitive scade în fiecare zi. Avem aceste rezultate, nu avem niciun motiv să nu mergem cu această campanie de relaxare mai departe – 1 iunie, 1 iulie, 1 august”, a spus premierul Florin Cîţu.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: