sâmbătă

20 aprilie, 2024

26 august, 2019

Pentru prima oară de la izbucnirea protestelor, câțiva polițiști au scos pistoalele cu muniție reală și i-au amenințat pe demonstranți

În al 12-lea  weekend de proteste de la Hong Kong, forțele de ordine au folosit pentru prima dată tunurile cu apă, iar șase polițiști au scos pistoalele cu muniție reală și i-au amenințat pe protestatari, unul dintre ei trăgând în aer un foc de avertisment, scrie The Guardian. De asemenea, au fost arestați 29 de bărbați și șase femei, cu vârste între 12 și 48 de ani, acuzați de atacarea polițiștilor și participare la adunări nelegale.

Răspunsul în forță al autorităților i-a înfuriat şi mai mult pe protestatari, unii dintre ei aruncând cu sticle incendiare în forțele speciale.

Demonstranții au ridicat baricade formate din trunchiuri de copaci și separatoare de sens din plastic, pe două străzi din Hong Kong, iar polițiștii au răspuns cu gaze lacrimogene.


Beijingul ar pregăti o ripostă dură, iar presa comunistă relatează mai multe incidente ce, în opinia jurnaliștilor, ar trebui drastic pedepsite. De exemplu, pe microblogul publicației People’s Daily sunt criticați dur protestatarii din Hong Kong care ar fi dat jos steagul național și l-ar fi călcat în picioare, un act ce reprezintă o provocare pentru demnitatea națională, potrivit autorului, și “rănește sentimentele a 1,4 miliarde de chinezi,” ceea ce îi va costa pe cei vinovați.

Guvernul din Hong Kong și-a înăsprit în ultimele zile criticile la dresa presei occidnetale, pe care o acuză că dezinformează în relatările legate de proteste.


Protestele, declanşate de un proiect de lege acum suspendat care ar fi permis extrădările în China continentală, au aruncat fosta colonie britanică în cea mai gravă criză de la revenirea insulei sub conducerea autorităţilor de la Beijing în 1997, pentru care reprezintă acum o provocare majoră.

Protestul iniţial s-a extins la apeluri pentru mai multă libertate, alimentate de îngrijorările legate de eroziunea drepturilor garantate în conformitate cu doctrina “o singură ţară, două sisteme”, adoptată după 1997, cum ar fi o justiţie independentă şi dreptul la protest.

Demonstranţii au cinci solicitări: retragerea proiectului de extrădare, instituirea unei anchete independente asupra protestelor şi a brutalităţii poliţiei, încetarea descrierii protestelor drept “revolte”, renunţarea la acuzaţiile aduse protestatarilor arestaţi şi reluarea reformei politice.

Beijingul a trimis un avertisment clar privind o posibilă intervenţie în forţă şi a organizat exerciţii ale trupelor paramilitare în apropierea insulei.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: