UPDATE: Autoritățile au anunțat că au tras peste o mie de grenade lacrimogene și 160 de gloanțe de cauciuc de la începutul mișcării de contestare, în 9 iunie, și au precizat că 420 de persoane au fost arestate, iar 139 de polițiști au fost răniți.
Numărul curselor aeriene anulate luni a ajuns la peste 160 de zboruri, în condițiile în care aeroportul din Hong Kong este unul dintre cele mai active din lume.
Transportul comun din Hong Kong a fost paralizat luni timp d emai multe ore. Este cea mai gravă criză politică de la revenirea Hong Kongului sub tutela Chinei, în 1997.
****
Știrea inițială:
Peste o sută de zboruri au fost anulate la Hong Kong, luni dimineaţă, când manifestanții prodemocraţie au lansat mișcarea de grevă generală. ”Legea și ordinea sunt grav afectate”, au declarat autoritățile, ca reacție la manifestația uriașă de duminică și la îndemnurile la grevă generală, anunțînd măsuri drastice pentru restabilirea ordinii.
Organizatorii protestelor susțin că aproximativ 30.000 de persoane și-au întrerupt luni munca, răspunzând îndemnului la grevă generală al tinerilor. Studenților li s-au alăturat mai îndeosebi absolvenți din anii precedenți, scrie The Guardian, dar și persoane în vârstă.
Cel puţin 105 zboruri erau menţionate ca anulate pe lista de plecări a aeroportului din Hong Kong. Contactat de France Presse, un purtător de cuvânt al aeroportului nu a furnizat motive pentru aceste anulări şi s-a limitat să declare că pasagerii trebuie să verifice dacă zborul lor este prevăzut sau nu pentru plecare.
Probleme au fost și la metrou, unde manifestanții au menţinut în mod deliberat uşile vagoanelor deschise pentru a împiedica garniturile să plece, provocând cozi lungi şi chiar ciocniri între unii pasageri furioşi şi manifestanţi.
Există câteva locuri unde s-au reunit luni demonstranții, conform unui program stabilit anterior, dar care se schimbă de la o oră la lata, în funcție de modul cum reacționează forțele de ordine.
Acolo unde locuitorii au fost blocați în autoturisme, protestatarii le-au oferit snacks-uri și băuturi răcoritoare, după ce și-au cerut scuze pentru disconfortul provocat. Cei mai mulți sunt de partea tinerilor care protestează de două luni, cerând renunțarea la legea extrădării, demisia cabinetul Carrie Lam și respectarea drepturilor și libertăților civile:
Executivul pro-Beijing al Hong Kong a adoptat luni un ton ameninţător, acuzându-i pe manifestanţii prodemocraţie că pun acest teritoriu într-o „situaţie foarte periculoasă”.
„Perturbări atât de intensive în numele anumitor revendicări (…) au afectat grav legea şi ordinea în Hong Kong şi împing oraşul (…) în pragul unei situaţii foarte periculoase”, a declarat presei lidera executivului, Carrie Lam. Ea a anunțat că „guvernul va fi hotărât în menţinerea legii şi ordinii în Hong Kong şi în restabilirea încrederii’.
Lam a mai spus că demonstraţiile, care au intrat în a noua săptămână consecutivă, au provocat „majorităţii populaţiei din Hong Kong” o mare anxietate, în special pentru că protestatarii au vizat, luni dimineața, transportul public. Ea i-a acuzat pe protestatari că „încearcă să distrugă Hong Kong”.
Forțele de ordine au folosit de mai multe ori gazele lacrimogene pentru a-i dispersa pe demonstranți, care se repliază rapid în alte locuri. Unii tineri au aruncat cu pietre și sticle spre cordoanele de polițiști. Deocamdată nu au fost declarați răniți.
Protestele pașnice declanșate în urmă cu două luni devin tot mai violente, demonstranții find nemulțumiți că administrația prochineză nu face un pas înapoi, în pofida extinderii acțiunilor celor care acuză erodarea drepturilor și libertăților de care Hong Kong beneficiază încă.
Hong Kong va trece total sub administrația Beijingul abia în 2047, dar practicile totalitare se fac deja simțite de mai mulți ani.