8 mai, 2015

Defrisarile-ilegaleMinisterul Mediului a declanşat un control la Holzindustrie Schweighofer privind legalitatea achiziţionării de către companie a materialului lemnos tăiat din păduri. Anunțul oficial a fost făcut joi, la Galaţi, de către ministrul de resort Graţiela Gavrilescu.

Controlul vine la scurt timp după ce compania a fost acuzată că a făcut presiuni ca noul Cod Silvic să nu intre în vigoare, ulterior că achiziționează lemn provenit din defrișări ilegale.

Totodată, Ministerul pentru IMM-uri și Turism a cerut vineri un punct de vedere de la Consiliul Concurenței, în privința unei posibile poziții de monopol pe care firma austriacă ar avea-o pe piață. Ministerul își explică demersul prin numărul mare de sesizări pe care producătorii de mobilă din România le-au făcut la întâlnirea cu autoritățile, privind achizițiile de pe piața lemnului.


Proteste masive împotriva despăduririlor abuzive au fost anunțate sâmbătă în București, în mai multe orașe din țara și în diaspora.

Proba video

Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG cu birouri la Washington DC și Londra, a dat publicității duminică înregistrări video cu camera ascunsă care demonstrează că firma austriacă Schweighofer-Holzindustrie, cel mai mare procesator de masă lemnoasă din România (în special rășinoase), este dispusă să achiziționeze lemn tăiat ilegal.

Mai mult, reprezentanți ai companiei promit bonusuri pentru depășirea cantității de masă lemnoasă livrată, chiar dacă știe că acest lucru e posibil doar încălcându-se legea.

În cadrul filmulețului realizat de EIA, se face trimitere la o scrisoare adresată de conducerea companiei austriece, în toamna trecută, Guvernului Ponta, prin care îi solicita scoaterea din Codul Silvic (aflat în acel moment în dezbatere în Parlament) a interdicției pentru o companie de a procesa mai mult de 30% din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie.


În replică, într-un comunicat postat pe site-ul companiei, Holzindustrie Schweighofer a anunţat că va iniţia o anchetă internă pentru a verifica procesul de achiziţionare a lemnului şi susţine că îndeplineşte toate cerinţele legale impuse de statul român.

Holzindustrie Schweighofer – profilul companiei și al domeniului de activitate

profit brutHolzindustrie Schweighofer este parte a Grupului Schweighofer, activă în România din 2002. A deschis prima fabrică în anul 2003.

Compania este în prezent lider în afacerile europene de prelucrare a lemnului, având peste 2.500 de angajați în cele patru unități de producție din România. Compania deține două fabrici de cherestea în România, în Rădăuți și Sebeș.

Cifre Holzindustrie Schweighofer
Cifre Holzindustrie Schweighofer. Click pentru mărire

Defrișările ilegale sunt un fenomen pe care autoritățile nu reușesc să îl stopeze de 25 de ani.

Descărcați AICI un raport Greenpeace privind defrișările ilegale

Reacție promptă a societății civile

„Societatea civilă, conştientă fiind de proporţiile şi implicaţiile catastrofale ale recoltării ilegale a lemnului, favorizată de derapajele funcţionale ale instituţiilor statului, a ales să răspundă prompt şi ferm. Pădurile României sunt un bun de interes public, naţional şi european. Tratarea şi exploatarea pădurilor fără concordanţă cu interesul naţional este contrară interesului statului român, societăţii şi aduce grave prejudicii securităţii naţionale”, se arată într-un comunicat, emis vineri, semnat de 23 de ONG-uri.

Acestea solicită stoparea tăierilor ilegale şi îmbunătăţirea implementării programului Radarul pădurilor.

Totodată, se solicită protecţia pădurilor virgine, cvasivirgine şi a parcurilor naţionale, prin instituirea Catalogului Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine, ca instrument de evidenţă şi gestiune, şi includerea, după caz, a acestor păduri în Patrimoniul Mondial UNESCO, rezervaţii ştiintifice şi/sau integrarea acestora în zonele de protecţie strictă a parcurilor naţionale şi parcurilor naturale.

harta taierilor ilegale- studiu Greenpeace
Harta taierilor ilegale- studiu Greenpeace. Click pentru mărire

ONG-urile mai cer şi deblocarea dosarelor de corupţie din domeniul forestier, arătând că este vorba despre mii de dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor silvice privind tăierile ilegale, transportul sau comecializarea lemnului fără documente de provenienţă, care sunt blocate la DNA şi alte parchete, alături de dosarele privind fapte de braconaj, retrocedări şi puneri ilegale în posesie.

Peste acestea se suprapun dosarele achiziţiilor ilegale, ale licitaţiilor trucate şi ale investiţiilor fictive din partea instituţiilor publice, se mai spune în comunicat.

Instituirea de măsuri antimonopol în industria lemnului, eliminarea abuzurilor de poziţie dominantă şi de monopol, precum şi reguli de valorificare a lemnului în beneficiul dezvoltării durabile a comunităţilor locale reprezintă un alt set de solicitări.

Organizaţiile de mediu solicită şi oprirea proiectului de modificare a Legii vânătorii şi fondului cinegetic, numindu-l „legea masacrării dreptului de proprietate şi a faunei”.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, în martie, Parlamentului, Legea pentru modificarea şi completarea Codului Silvic, spre reexaminare, pe motiv că are prevederi de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi crează premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator.

Puterea susține, oficial, protestele

Ministrul Grațiela Gavrilescu a afirmat joi că a luat act de acţiunile de protest programate pentru sfârşitul acestei săptămâni faţă de tăierile ilegale de arbori şi a spus că şi-ar dori ca toţi românii să se opună acestui fenomen.

„Am luat act de aceste mişcări care vor avea loc sâmbătă, pe fond de susţinerea Codului Silvic, şi împotriva monopolului, pentru că aici ajungem, şi a tăierilor ilegale şi împotriva monopolului. Codul Silvic reglementează, aduce un aport benefic pentru intreprinderile mici şi mijlocii şi nu mai lasă la mâna unei singure societăţi şi unui singur om monopolul astfel încât să nu mai poată nimeni să se dezvolte. Şi dacă lumea a considerat că este normal să facă acest protest spun că nu e nici neconstituţional, nici ilegal, ci un mod de a-şi manifesta interesul pentru propria ţară. Tăierea ilegală este o problemă de ţară”, a afirmat ministrul Mediului.

Senatorul PSD de Suceava Neculai Bereanu, membru al Comisiei de mediu, a solicitat, joi, ministrului Mediului să dispună un control de fond la Holzindustrie Schweighofer şi să stabilească dacă există masă lemnoasă provenită din tăieri ilegale, susţinând că are sesizări în acest sens de la oameni.

Joia trecută, senatorul PSD a amintit că Senatul a respins, la începutul acelei săptămâni, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului Silvic, care prevede, între altele, eliminarea posibilităţii ca o firmă sau un grup de firme să deţină monopolul exploatării şi procesării masei lemnoase din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. ”Totodată, aplicarea acestei dispoziţii care, la prima vedere poate avea drept efect flexibilizarea gestiunii pădurilor, ar putea antrena accelerarea tăierii pădurilor din fondul forestier dincolo de principiile continuităţii, eficacităţii funcţionării şi conservării pădurilor”, se menţionează în cererea de reexaminare.Acest paragraf a fost ignorat cu desavarsire in toate discutiile si relatarile din presa. Se face referirie mereu si mereu numai la pragraful privind monopulul. Subiectul legii fondului forestier a fost deviat spre o campanie anti-Iohannis.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. ”Totodată, aplicarea acestei dispoziţii care, la prima vedere poate avea drept efect flexibilizarea gestiunii pădurilor, ar putea antrena accelerarea tăierii pădurilor din fondul forestier dincolo de principiile continuităţii, eficacităţii funcţionării şi conservării pădurilor”, se menţionează în cererea de reexaminare.Acest paragraf a fost ignorat cu desavarsire in toate discutiile si relatarile din presa. Se face referirie mereu si mereu numai la pragraful privind monopulul. Subiectul legii fondului forestier a fost deviat spre o campanie anti-Iohannis.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: