vineri

26 aprilie, 2024

18 iunie, 2012

Franța a trimis liderilor europeni o propunere privind un plan de creștere de 120 de miliarde de euro, care cuprinde o taxă pe tranzacțiile financiare, pe care Europa să o introducă până la finalul acestui an, relatează ”The Telegraph”.

Noile fonduri are trebui să fie strânse dintr-o combinație pe termen scurt între instrumente de creștere, cum ar fi eurobondurile, fonduri structurale europene realocate și un nou capital de investiții de la Banca Europeană de Investiții. Dar unii dintre diplomații europeni au reacționat deja, spunând că doar o parte dintre aceste fonduri ar fi, de fapt, bani noi, în jur de 10 miliarde de euro, iar această propunere nu ar fi decât o modalitate prin care

Francois Hollande, președintele francez, ar obține ”o victorie” facilă, la summitul UE de săptămâna viitoare.


Hollande a trimis propunerile sale partenerilor europeni și Consiliului European, cu doar câteva zile înainte de summitul G20 din Mexic, care se desfășoară azi și mâine, și înaintea unor discuții ”în patru”, împreună cu lideri din Germania, Italia și Spania, la Roma, vineri.

Cea mai mare parte a planului de 120 de miliarde de euro se referă la creșterea economică și creșterea numărului de locuri de muncă, lucruri asupra cărora trebuie să cadă de acord liderii europeni la summitul UE din 28-29 iunie, de la Bruxelles.

Potrivit publicației ”Le Journal du Dimanche”, care a obținut acest raport, documentul menționează ”măsuri de creșetere economică cu un impact rapid, totalizând 120 de miliarde de euro, să fie agreate de Consiliul European cât mai curând, în luna iunie”. ”Măsurile ar trebui puse în practică înainte de sfârșitul acestui an, în special prin crearea unei taxe pe tranzacțiile financiare. Toate acestea trebuie, însă, să fie însoțite de măsuri pentru crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri”, precizează sursa citată.

Franța acceptă respingerea de către Germania de crearea a unor obligațiuni în zona euro și acum susține că acesta este un proiect care va putea fi dezbătut în următorii 10 ani.


Cele 120 de miliarde de euro ar urma să vină din trei surse: circa 10 miliarde ar fi bani de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI), care, după cum estimează Hollande, ar permite UE să contrabalanseze ajutorul cu 60 de miliarde de euro în investiții private pe piețele internaționale, pentru a finanța proiecte de infrastructură.

Mulți experți de la Bruxelles sunt, însă, sceptici, în privința acestor calcule. ”Nimeni nu a explicat cum cele 10 miliarde se vor transforma în 60 de miliarde. Aceștia sunt bani ”ciudați” și riscă să politizeze o instituție care lucrează bine pentru că este independentă de politicieni și de trucurile matematice din zona euro, care au alimentat criza, spune un diplomat european. Pe lângă cele 60 de miliarde, planul francezilor propune realocarea a 55 de miliarde de euro din fondurile regionale necheltuite. Din nou, specialiștii de la Bruxelles declară că acestea sunt ”cifre neconvingătoare”. ”Ni se spune de către Comisia Europeană că UE are nevoie de un buget cu 7% mai mare în anul viitor, pentru a plăti fondurile regionale rămase restante. Dar unde sunt acești bani necheltuiți” se întreabă un oficial guvernamental.

Hollande a evidențiat crearea unor obligațiuni-proiect, unde fondurile de 230 de milioane de euro din bugetul CE vor fi contrabalansate cu până la 4,5 miliarde de euro, convingând investitorii privați să se alăture unor proiecte pan-europene de infrastructură, precizează sursa citată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: