joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 mai, 2020

Hidroelectrica a solicitat Autorității Naționale din Energie (ANRE) să ia deciziile necesare pentru liberalizarea completă a pieței de la 1 iulie, pentru că scăderea nivelului apei în lacurile de acumulare împiedică respectarea obligației de a vinde electricitate la preț reglementat de ANRE.

„Pe fondul debitelor deficitare, înregistrate începând cu luna aprilie, producția de energie electrică a Hidroelectrica SA va continua să consemneze o scădere, și în următoarele trei luni, cu abateri lunare cuprinse între -23% și 33% față de energia estimată a fi produsă”, arată conducerea companiei într-o scrisoare adresată ANRE, citată de e-nergia.

Compania spune că va fi nevoită fie să rezilieze contractele de livrare la preț reglementat , fie să cumpere electricitate de pe piață la un preț mai mare decât cel la care o va revinde pentru a onora contractele respective.


„În consecință, vă solicităm sa analizati posibilitatea emiterii unui act administrativ privind liberalizarea completa a pietei de energie electrica incepand cu data de 01.07.2020, in conformitate cu prevederile si reglementarile UE. Demersul nostru este orientat in totalitate pentru solutionarea evitarii unor perturbari pe piata de energie cu efect social greu de estimat în lipsa unor masuri eficiente, care sa antreneze un efort comun al tuturor partilor implicate”, spune documentul citat.

Hidroelectrica și Nuclearelectrica sunt obligate să vândă o anumită cantitate de energie produsă furnizorilor de ultimă instanță, pentru consumul populației, în acest an, la prețuri reglementate de ANRE (cost de producție plus marjă de 5%), mult mai mici decât prețul din piață.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În prima jumătate a acestui an, Hidroelectrica trebuia să vândă 1,8 TWh la prețul de 102,5 lei MWh, iar Nuclearelectrica 1,08 TWh la 188 de lei, potrivit e-nergia.

Companiile au obligația să vândă cantități reglementate la prețuri reglementate și în al doilea semestru al anului, piața urmând să fie liberalizată la 1 ianuarie 2021.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: