miercuri

29 mai, 2024

6 august, 2012

Hidroelectrica SA activează, din cauza secetei, clauza de forţă majoră în contractele de vânzare a energiei electrice, începând cu data de 7 august, ora 00.00, informează Euro Insol, administratorul judiciar al companiei, printr-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Camera de Comerţ şi Industrie a României a emis ‘Avize de existenţă a cazului de forţă majoră’ în toate contractele de furnizare a energiei electrice încheiate de Hidroelectrica SA.

Clauza de forţă majoră va deveni efectivă pentru toate cele 23 de contracte ale societăţii, începând de marţi. Pentru cele şase contracte, încheiate pe bursa OPCOM la 31 iulie 2012 şi care intră în vigoare în 10 august 2012, a fost depusă documentaţia pentru obţinerea avizelor de forţă majoră.


‘Hidroelectrica SA a fost obligată să activeze clauza de forţă majoră din cauza scăderii accentuate a debitelor pe Dunăre şi pe principalele râuri interioare, având în vedere şi prognozele hidrologice nefavorabile pentru următoarele luni. Luna iulie 2012 a avut cele mai ridicate temperaturi înregistrate în ultimii 60 de ani şi valori hidrologice scăzute în toate sectoarele amenajate ale Hidroelectrica’, se menţionează în comunicat.

Faţă de producţia bugetată pentru luna august 2012, de 1.100 Gwh, Hidroelectrica va realiza, în actualele condiţii hidrologice, o producţie de doar 700 GWh, reprezentând un minim istoric de la înfiinţarea societăţii până în prezent, precizează comunicatul.

Deşi Hidroelectrica a denunţat contracte bilaterale încheiate cu EuroPec, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie, EFT AG, EFT România şi Energy Holding, însumând o cantitate de 6.500 GWh anual, totuşi obligaţiile contractuale aferente lunii august totalizează 926 GWh, cu mult peste producţia estimată, ceea ce ar fi condus în situaţia neactivării clauzei de forţă majoră la cumpărarea de către Hidroelectrica a deficitului de producţie de pe piaţa liberă la preţuri net superioare preţului din contractele bilaterale şi de pe piaţa reglementată.

Pentru prima dată în ultimii zece ani, energia livrată pe piaţa reglementată (la un preţ de 71 lei / MWh, faţă de un preţ de cost de 125 lei / MWh), reprezintă peste 50% din producţia realizată, cu un impact major negativ asupra indicatorilor financiari ai societăţii.


Ca urmare a activării ‘Clauzei de forţă majoră’ în cadrul contractelor comerciale de vânzare a energiei electrice, compania va reduce livrările de energie, proporţional cu reducerea producţiei. Hidroelectrica SA va livra întreaga producţie proprie, proporţional, pe toate contractele aflate în derulare, folosind o ‘ Cheie Matematică Unică Orară’.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, asigură toţi partenerii comerciali ai societăţii de menţinerea pe o perioadă cât mai scurtă posibil a clauzei de forţă majoră.

Livrările urmează să fie reluate conform obligaţiilor contractuale imediat ce condiţiile hidrologice vor reveni în parametrii care să permită atingerea unui nivel normal al producţiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: