sâmbătă

20 aprilie, 2024

24 ianuarie, 2014

Hidroelectrica a acționat în instanță, vineri, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), susținând că reglementatorul a fixat un preț sub costurile de producție pentru electricitatea pe care o va livra producătorul hidro populației în acest an, au declarat, vineri, pentru AGERPRES, surse din domeniu.

Potrivit acestora, ANRE a stabilit un preț al energiei hidro de 115 lei pe MWh pentru acest an, mai mic decât anul trecut, când Hidroelectrica a livrat energie pentru populație la prețul de 125 de lei pe MWh.

De asemenea, și cantitatea de energie preluată de la Hidroelectrica pentru coșul reglementat este mai mare în acest an, respectiv 5,3 TWh, față de 3,9 TWh anul trecut.


“În acest an, populația va primi doar energie de la Hidroelectrica și Nuclearelectrica, adică de la cei mai ieftini producători. De la Hidroelectrica, ANRE a stabilit o cantitate de 5,3 TWh, la prețul de 115 lei pe MWh (față de 125 de lei anul trecut — n.r.), iar de la Nuclearelectrica o cantitate de 3,7 TWh, la prețul de 145 de lei pe MWh”, au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, Hidroelectrica susține că acest preț fixat de ANRE este sub costurile de producție, însă metodologiile prin care ANRE stabilește tarifele reglementate precizează că doar costurile justificate sunt recunoscute în tarife.

Anul trecut, oficialii ANRE au afirmat că au acordat un preț mai mare producătorului hidro, pentru ca acesta să-și poată recupera anumite pierderi acumulate în anii precedenți, ca urmare a secetei și a majorării costurilor cu uzinarea apei.

“ANRE include doar anumite costuri în calculul privind tariful reglementat, nu costurile totale de producție. Astfel că, deși Hidroelectrica a acționat în instanță reglementatorul aproape în fiecare an, nu a câștigat până acum niciun proces de acest tip”, au adăugat sursele.


Potrivit acestora, ANRE a primit astăzi (vineri — n.r.) înștiințarea că a fost acționată în instanță și are la dispoziție 25 de zile pentru a-și formula întâmpinarea.

“Hidroelectrica poate susține că are un anumit cost de producție, însă discuțiile privind costurile care intră în categoria celor justificate sunt complexe. De exemplu, sunt discuții dacă intră aici și componenta privind costurile financiare. ANRE poate spune că Hidroelectrica ar fi putut produce acea cantitate de energie și cu costuri mai mici. Din acest motiv, Hidroelectrica nu a câștigat până acum niciun proces cu ANRE”, au mai spus sursele menționate.

Contactat de AGERPRES, Remus Borza, care a deținut funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica până în decembrie 2013, a precizat că producătorul de energie are un cost total de producție de 160 de lei pe MWh.

“Cu tot cu cheltuielile financiare, costul de producție este 160 de lei pe MWh, astfel că prețul fixat de ANRE este mult sub costuri. Este inadmisibil să nu recunoști costurile de producție, iar, în ultimii cinci ani, Hidroelectrica a avut cel mai mic preț reglementat, în raport cu costurile sale. Diferența dintre 160 de lei, costul de producție, și 115 lei, prețul recunoscut de ANRE, este 45 de lei, ceea ce reprezintă 30% din costul de producție, adică este foarte mult”, a susținut Borza.

“Mai mult, cantitatea de energie preluată în regim reglementat a crescut la 5,3 TWh, ceea ce înseamnă 40% din producția estimată pentru acest an, de 13 TWh”, a continuat fostul oficial al Hidroelectrica.

El a mai spus că, anul trecut, Hidroelectrica a produs 14,5 TWh, mai mult decât producția de 13 TWh, care fusese planificată pentru 2013.

“Se spune că 2013 a fost un an hidrologic bun, însă nu este așa, nu se reflectă acest lucru în producția Hidroelectrica. Producția medie într-un an hidrologic normal este 17,6 TWh. Chiar și așa, compania a reușit să obțină anul trecut un profit de peste 900 de milioane de lei, adică 200 de milioane de euro, care este un profit-record, cât profitul cumulat din ultimii zece ani”, a continuat Borza.

Hidroelectrica este cel mai mare și cel mai ieftin producător de energie de stat. Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, deține 80% din acțiuni, iar Fondul Proprietatea are 20% din titluri.

Guvernul are în plan listarea la bursă a 15% din acțiuni Hidroelectrica în vara acestui an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: