Comisia Europeană va lansa săptămna aceasta un program de cerectare a mutațiilor noului coronavirus, a anunțat președinta executivului blocului comunitar, Ursula von der Leyen, într-un interviu acordat pentru cotidianul financiar francez Les Echos, scrie AFP, citată de Agerpres.
Numit „Hera incubator”, noul program „va reuni companii farmaceutice, autorităţi sanitare, oameni de ştiinţă şi Comisia Europeană, cu importante fonduri dedicate”, a afirmat ea, fără să precizeze sumele.
„De acum înainte, şi în paralel cu eforturile asupra vaccinurilor actuale, trebuie să ajutăm producătorii să dezvolte capacităţi de producţie” pentru „vaccinuri din generaţia a doua”, a detaliat Ursula von der Leyen, explicând că „aceste mutaţii ne îngrijorează foarte mult”.
Bruxelles şi-a anunţat deja intenţia de a lansa o nouă agenţie europeană, Health Emergency Response Authority (HERA, Autoritatea pentru reacţii sanitare de urgenţă), pentru a lupta împotriva viitoarelor pandemii şi pentru o coordonare mai bună între cele 27 de state membre.
În ceea ce priveşte introducerea pe piaţă a unor noi vaccinuri capabile să răspundă mai bine la mutaţiile Covid-19, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a anunţat duminică o accelerare a procedurii de autorizare de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).
Pe de altă parte, preşedinta executivului european a mai lansat în acest interviu un apel la „dezvoltarea unor parteneriate mai sistematice între laboratoare, cu o partajare controlată a licenţelor, dincolo de etapa unică de îmbuteliere”.
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor cere înăsprirea restricțiilor – noile tulpini se răspândesc alarmant
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a recomandat statelor europene menținerea și chiar înăsprirea restricțiilor, în contextul propagării alarmante ale noilor tulpini de coronavirus.
De asemenea, statele membre trebuie să continue sporirea capacităţilor de secvenţiere pentru a detecta incidența noilor variante ale coronavirusului în totalul cazurilor pozitive.
Recomandările făcute de ECDC după ce a urcat la foarte ridicat riscul generat de răspândirea variantelor deosebit de contagioase ale SARS-CoV-2:
- atenție la „oboseala pandemică”, la atitudinea de „demotivare în a respecta măsurile de protecţie recomandate”, fenomen care poate avea ca efect „noi valuri de infecţii” şi creşterea nemulţumirii sociale rezultate din această evoluţie
- închiderea şcolilor trebuie să fie adoptată doar ca „ultimă soluţie”
- rezervă faţă de instituirea aşa-numitelor „paşapoarte Covid”, din cauza „dovezilor insuficiente asupra eficacităţii vaccinurilor în reducerea transmiterii virusului”.
- este nevoie şi de o intensificare a măsurilor sanitare obişnuite pentru frânarea epidemiei – testarea, identificarea lanţurilor de infectare, izolarea cazurilor pozitive şi a contacţilor acestora, purtarea măştii în spaţiile închise şi de asemenea în cele deschise dacă sunt aglomerate, precum şi evitarea călătoriilor neesenţiale
- accelerarea vaccinării grupurilor de mare risc, precum vârstnicii şi personalul sanitar.