10 aprilie, 2014

Administraţia Naţională Apele Române a finalizat hărţile de hazard şi de risc pentru zonele desemnate ca avand un risc potential semnificativ la inundatii.

Deocamdată a fost publicat doar scenariul mediu (pentru debite maxime cu probabilitate de depăşire 1%, adică inundaţii care se pot produce o dată la 100 de ani).

Pe parcursul anului 2014 vor fi date publicităţii şi hărţile pentru celelalte două scenarii – cu probabilitate mică (de 0,1%, se pot produce o dată la 1.000 de ani) şi probabilitate mare de depăşire (de 10%, cu frecvenţă medie o dată la 10 ani).


“Pentru hărțile de hazard și de risc potențial au fost identificate 375 de sectoare cu risc potențial semnificativ de inundații, de pe 313 râuri, ceea ce acoperă aproximativ 16.000 de kilometri, adică 20% din rețeaua hidrografică cadastrată din România. În ceea ce privește hărțile de risc la inundații, Comisia Europeană cere statelor membre ca pe sectoarele identificate cu risc potențial de inundații să identificăm pagubele materiale și umane. Noi am încercat să facem mai mult, adică să delimităm zone cu risc mic, mediu și major, pentru că acesta este în interesul autorităților locale și al publicului. Aceste zone cu risc potențial semnificativ la inundații au fost selectate pe baza unor criterii, care țin de hazard, de regimul hidrologic și de magnitudinea pagubelor”, a explicat Daniela Rădulescu, directorul Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, citată de Agerpres.

Pentru realizarea hărţilor de hazard au fost utilizate datele rezultate din programul naţional Planul de prevenire, protecţie şi diminuare a efectelor inundaţiilor, efecuat cu 40 de milioane de euro. Suma a fost accesată prin Axa 5 POS Mediu, linie de finanţare deschisă la Ministerul Mediului.

Întocmirea hărţilor a fost impusă la nivel european, prin Directiva 2007/60/EC.

Hărţile vor fi introduse în planurile de urbanism generale, zonale şi locale, şi pe baza lor se va interzice construirea în zonele declarate cu risc mare.


Hărţile publicate sunt de interes general, atrage atenţia Administraţia Naţională Apele Române, în scop de informare. Pentru activităţi de promovare a investiţiilor sau proiectare, etc. sunt însă necesare studii aprofundate.

De asemenea, întrucât aceste hărţi au fost elaborate pentru sonele cu risc potenţial semnificativ la inundaţii, nu înseamnă că zonele nemarcate pe acestea nu pot fi expuse riscului la inundaţii.

Hărţile de hazard vor indica nivelul potenţial al pagubelor în diferitele zone, şi variantele de evacuare a populaţiei, atunci când apar situaţii de risc.

Cei care doresc să vadă cum este încadrată localitatea lor pot intra AICI. Introduceţi numele localităţii şi puteţi vizualiza imaginea şi încadrarea, precum în cazul alăturat, dintr-o comună care a avut probleme cu inundaţiile în mai mulţi ani.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: