23 martie, 2016

v ponta-l dragneaExpert Forum a prezentat miercuri o analiză a modului în care guvernul a cheltuit banii adunați în fonduri care nu reclamau direct o transparență a gestiunii, concluzia fiind evidentă încă din titlul documentului, intitulat ”Harta clientelismului politic”.

Potrivit analizei Efor, între 2012 și 2016, Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Guvernului și Programul Național pentru Dezvoltare Locală (PNDL) au fost principalele mijloace prin care banii publici au fost direcționați arbitrar pentru susținerea propriilor primari de către partide și pentru atragerea altora.

Suma totală atribuită clientelar în perioada iunie 2012-decembrie 2015 identificată de Expert Forum este 7,536 miliarde de lei.

1
Sumele totale primite de partide în perioada iunie 2012- decembrie 2015. Numerele reflectă sumele fondurilor primite de partide atât timp cât au condus o primărie sau un consiliu județean. Unele dintre comune, spre exemplu, au primit bani și înainte și după migrație, având primari care au aderat la partide diferite, astfel că sumele sunt calculate pentru fiecare dintre aceste partide separat

Cum mecanismele de control asupra acestor fonduri sunt aproape inexistente, iar urmărirea modului de implementare a investițiilor nu se realizează aproape niciodată, guvernele au putut distribui liniștite banii după bunul plac.

În plus, banii au fost folosiți ca mijloc de atragere a primarilor migratori în 2014, an cu alegeri prezidențiale, prin celebra OUG 55/2014, declarată neconstituțională.

2
Top județe / sume alocate – fără sumele alocate CNI și ANL. Click pentru mărire

Principalele concluzii rezultate din analiza EFOR:

  • Cel mai probabil creșterea sumelor de investiții a fost un factor care a încurajat migrația aleșilor locali, iar trecerea de la un partid la altul a fost răsplătită cu fonduri pentru localitate. Dacă ne uităm la sume pe cap de locuitor/partid, sumele pentru PNL cresc de 1.3 ori după octombrie 2014, iar la PSD de 2.4
  • Cea mai mare parte a banilor au fost cheltuiți în 2014, iar 80% dintre aceștia au fost cheltuiți în perioada octombrie – decembrie. În 2014 și 2015 au fost cheltuiți 80% din bani
  • Maximum de clientelism s-a atins în a două jumătate a lui 2014, când șansa de a lua bani dacă erai primar în partidul de la guvernare era de cel puțin 2 ori mai mare decât dacă erai primar din opoziție. Tot în a doua jumătate a anului au fost organizate alegerile prezidențiale.

 


3

  • Sumele pentru transferuri au fost mărite în ani electorali și au fost cheltuite pe proiecte care în multe cazuri nu au fost urgente; guvernul a creat excepții de la Legea finanțelor publice pentru a permite transferuri de fonduri pe alte tipuri de cheltuieli (cum ar fi arieratele)
  • Principalii câștigători par a fi PSD, partidele satelit (ALDE, UNPR și PC), precum și independenții; primarii PNL și PDL sunt principalii pierzători, chiar dacă PNL s-a aflat la guvernare până în 2014
  • În București, Sectorul 3 a primit mult mai mulți bani decât alte sectoare, cu bugete mai scăzute, fapt care este un alt indicator de favoritism. Sectorul 3 a primit de 55 de ori mai mulți bani decât sectorul 2 și de 3 ori mai mult decât sectorul 5, care este cel mai sărac din București.
  • Instituțiile publice nu își cheltuie fondurile alocate prin bugetul anual, fapt care indică proasta gestionare a bugetelor publice
  • Cei mai mulți bani au mers la comune (60%), iar ca linii de transfer pe PNDL
  • În termeni de sume pe cap de locuitor primite, din primele zece județe șapte au fost conduse de președinți de CJ de la PSD și trei de membri PNL. Dintre ultimele județe se numără cinci conduse de președinți de consiliu județean de la PSD și cinci de la PNL/PDL.
  • Comuna cu cele mai multe fonduri pe cap de locuitor este Voineasa (Vâlcea), condusă de primar PNL. Raportul între Voineasa și Telega – ultima comună – este de 1/42413

Descărcați AICI analiza Expert Forum

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: