joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 decembrie, 2016

eurostat-consum-per-capita-1612Cetățenii europeni din România, Croația și Bulgaria au înregistrat cel mai mic consum individual efectiv (AIC), cu mai mult de 40% sub media Uniunii Europene, potrivit unui raport publicat marți de Eurostat, bazat pe datele din 2015. Consumul individual efectiv (AIC) este un indicator care măsoară bunăstarea gospodăriilor, calculat în funcție de paritățile puterii de cumpărare, de PIB și de populație.

Romania a urcat un loc, până pe poziția 26 în topul european din 2015 al bunăstării exprimate prin consum, cu un indice AIC de 59% din media Uniunii Europene, devansând Croația (58%) și Bulgaria (53%). În 2014, România era pe penultimul loc cu un indicator de 56% din media UE, înaintea Bulgariei (51%), dar sub Croația (59%).

Primele poziții în clasamentul consumului individual efectiv (AIC) aparțin Luxemburgului ( 137%), Germaniei (123%) și Austriei (119%).


Pe de altă parte, România a rămas pe obișnuitul penultim loc la categoria  produs intern brut pe cap de locuitor, exprimat în putere paritară de cumpărare. Comparația este posibilă grație unei valute fictive, calculată pe baza parității puterii de cumpărare, Purchasing Power Standard (PPS) și folosită ca atare de Eurostat. Cu un PPS s-ar putea cumpăra același volum de produse și servicii din orice țară.

În acest din urmă clasament, România are  57% din media UE, în creștere în 2015, de la 55% în 2014, dar  mai mult doar decât Bulgaria (47% din media UE). Croația este cu un loc deasupra, cu 58% din media UE.

Luxemburg (264% din media UE), Irlanda (177%), Austria și Olanda (cu câte 128%) sunt primele clasate în topul PIB per capita raportat la puterea de cumparare.

Descărcați AICI raportul Eurostat despre puterea de cumpărare și consumul individual în UE


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: