joi

18 aprilie, 2024

22 noiembrie, 2015

harta alfabetizareRomânia se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al ratei de „alfabetizare financiară” a populaţiei, reiese dintr-un studiu realizat la nivel internaţional de S&P şi Banca Mondială.

Nivelul de alfabetizare financiară este foarte variat în rândul statelor membre UE. În medie, circa 52% dintre adulţii europeni au cunoştinţe financiare de bază. Cea mai bună înţelegere a conceptelor financiare o au cetăţenii din nordul continentului, respectiv cei din Danemarca, Germania, Olanda şi Suedia, unde cel puţin 65% din adulţi sunt alfabetizaţi financiar.

Ratele sunt semnificativ mai scăzute în sudul Europei. Spre exemplu, în Grecia şi în Spania, ratele de alfabetizare sunt de 45% respectiv de 49%. În Bulgaria şi în Cipru, rata calculată de S&P este de 35%, cu 13 puncte procentuale peste cea din România, de numai 22%.


Cu acest scor, România se clasează pe locul 123 la nivel mondial (din 143 de state analizate), în spatele unor state precum Republica Moldova (27%), Pakistan (26%) sau Rwanda (26%). 

alta harta
Sursă: S&P

 

Cum a fost realizat studiul

Studiul a fost realizat pe baza a cinci întrebări legate de risc şi inflaţie, întrebări ce vizau şi cunoştinţe matematice şi bancare elementare. Acestea sunt:

  • Să presupunem că aveţi la dispoziţie o sumă de bani. Este mai sigur să o plasaţi într-o singură afacere sau investiţie sau e recomandat să o plasaţi în mai multe afaceri sau investiţii?
  • Să presupunem că peste 10 ani preţurile se dublează. Dacă vi se dublează şi salariul, veţi putea să cumpăraţi mai multe decât acum, mai puţine sau la fel de multe?
  • Să presupunem că trebuie să împrumutaţi 100 de dolari. Care este suma mai mică de restituit: 105 dolari sau 100 de dolari plus 3%?
  • Să presupunem că puneţi bani la bancă pentru doi ani, iar banca acceptă să vă adauge în cont câte 15% în fiecare an. Va adăuga banca mai mulţi bani în cel de-al doilea an decât în primul sau va adăuga aceeaşi sumă?
  • Să presupunem că aveţi 100 de dolari într-un depozit, iar banca vă dă o dobândă anuală de 10%. Câţi bani veţi avea după primii cinci ani (peste 150 de dolari, 150 de dolari, mai puţin de 150 de dolari)?

O persoană este definită ca fiind alfabetizată financiar dacă răspunde corect la cel puţin trei întrebări. Pe baza acestei definiţii a rezultat că 33% dintre adulţii de la nivel mondial sau 3,5 miliarde de persoane au cunoştinţe financiare de bază.


Statele cu cel mai ridicat nivel de alfabetizare financiară din lume sunt Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Germania, Israel, Olanda, Norvegia, Suedia şi Marea Britanie. La celălalt pol se află, cu precădere, state din sudul Asiei, unde mai puţin de un sfert dintre adulţi au cunoştinţe financiare de bază.

În statele sărace, politicile publice sunt cele care modelează alfabetizarea financiară

Analiştii străini au corelat nivelul de trai şi veniturile din statele analizate cu rata de alfabetizare financiară. În statele bogate, cu un PIB pe cap de locuitor mare, ratele de alfabetizare au tendinţa să fie mai mari. Cu toate acestea, relaţia este valabilă doar în cazul celor mai bogate 50 de economii de la nivel mondial.

În cazul acestor state, o variaţie de circa 38% a ratei de alfabetizare poate fi explicată prin diferenţele de venit. Pentru jumătatea mai săracă a statelor, unde PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic de 12.000 de dolari, nu există niciun indiciu că veniturile sunt asociate cu un nivel mai mare sau mai mic de înţelegere a conceptelor financiare de bază.

„Ce înseamnă asta este că politicile de la nivel naţional, cum sunt cele legate de educaţie şi protejarea consumatorilor, modelează alfabetizarea financiară a acestor economii mai mult decât orice alt factor”, se arată în raport.

venituri
Sursă: S&P

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: