sâmbătă

20 aprilie, 2024

15 martie, 2018

Efectele cumulate ale prevederilor privind salarizarea medicilor din sistemul de stat ar putea avea efect de bumerang, cel puțin pe unele specializări și,  în loc să stopeze exodul, să declanșeze un nou val de plecări.

Acesta este avertismentul pe care-l lansează două unități de prestigiu din Capitală – Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta și Clinica de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB). Ultimii, anunță că nu vor mai intra în operații, dacă sporurile rămân plafonate la 30% din salariile de bază ale fiecărui ordonator de credite.


Cei de mai sus nu sunt însă singurii nemulțumiți – mai multe organizații amenință cu declanșarea protestelor (nu este vorba de Sanitas, ci de sindicate formate doar din medici), acuzând că generoasele promisiuni ale PSD sunt o farsă – dublarea promisă reprezintă o majorare timidă a veniturilor. În realitatea, crește substanțial salariul brut (dar și ponderea contribuțiilor sociale) și, pe de altă parte, scad consistent sporurile.

Țara cu cei mai mulți bolnavi de TBC din UE riscă să rămână fără pneumologi

Până la aplicarea Legii salarizării a Liei Olguța Vasilescu, personalul angajat în spitalele și ambulatoriile de pneumoftiziologie beneficia de un spor de 50-100% din salariul de bază. Procentul era justificat de riscul profesional ridicat la care sunt expuși angajații din aceste unități, ținând cont că bacilul Koch se transmite prin aer.

Buletinul ITM constata în rândul medicilor de la Institutul Marius Nasta o incidență a tuberculozei de opt ori mai mare decât în populația generală, iar la personalul TESA din acest spital – de patru ori mai mare.

Teoretic, personalul medico-sanitar poate și acum să încaseze un spor de 85%, însă, conform Legii salarizării, toate sporurile dintr-un spital sunt limitate la 30% din salariile pe unitate, indiferent de specificul unității.


Rămâne ca ordonatorul de credite să stabilească distribuirea acestor bani.

Într-un punct de vedere al personalului de la Marius Nasta, aceștia cer să li se explice matematic cum se poate oferi un spor de 85% cadrele medico-sanitar și medical auxiliare, când acești angajați reprezintă 85% din personal, iar sporul nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază ale instituției.

Practic, fiecare medic pneumolog va avea un spor de aproximativ 30%, similar celui primit de medici cu risc minor.

O altă anomalie este acordarea sporului doar pentru timpul de lucru în locurile de muncă periculoase, timp ce va trebui specificat clar. În cazul lor, explică cei de la Marius Nasta, nu se poate face o astfel de cuantificare, întrucât bacilul se transmite prin aer și „orice pacient care intră pe poarta Institutului ar putea avea tuberculoză”.

Institutul cere corectarea rapidă a situației – altfel, avertizează cei care au elaborat punctul de vedere al, personalul nu va mai putea fi păstrat în sistem. Ceea ce va avea consecințe grave în țara europeană cu cei mai mulți bolnavi de tuberculoză.

Medicii ATI de la SUUB refuză să mai intre în operații

Ministerul Sănătății a pus joi în dezbatere publică forma finală a Regulamentului privind sporul pentru condiții de muncă acordat în sistemul sanitar.

A fost elaborat după numeroase negocieri fără efect purtate cu sindicatele și organizațiile profesionale din domeniu. Concluzia ministrului Sorina Pintea a fost aceeași: nu poate fi depășit plafonul de 30% din salariile de bază/ pe ordonator de credite.

În mod paradoxal, medici de mai multe specializări, ATI, pshiatrie etc. vor încasa sporuri mult mai mici decât cele primite de asistente, situație paradoxală catalogată de unii medici drept absurdă.

Medicii de la Clinica ATI din SUUB au decis deja că imediat după aprobarea Regulamentului nu vor mai intra decât la operațiile urgente și, în rest, se vor ocupa de activitatea de terapie intensivă.

Ei atrag atenția că reglementările privind sporurile denaturează scopul inițial al măririlor salariale – oprirea exodului medicilor și avertizează că, în acest moment, „numărul medicilor ATI din România a devenit critic”.

Este specializarea cu cel mai mare deficit de personal, fiindcă este o meserie foarte bine plătită și afară.

(Citiți și: Surpriză cu impact în sistemul medical: Anesteziștii se pregătesc să iasă din sistemul bugetar și să treacă pe contracte de prestări servicii cu spitalele)

România, țara UE cei mai mulți medici emigrați

72.000 de medici din statele UE au ales să leagă într-un alt stat membru în perioada 1997 – 2016, scria anul trecut politico.eu, iar  România este țara din care au plecat cel mai mulți – 9.831:

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: