joi

25 aprilie, 2024

18 februarie, 2019

Guy Verhofstadt (foto), liderul grupului ALDE din Parlamentul European, împreună cu europarlamentul Sophie in’t Veld, i-au transmis președintelui PE, Antonio Tajani, o scrisoare deschisă în care îi cer să apere procesul de selecţie a procurorului-şef european şi să se asigure că Laura Codruța Kovesi ăși va putea susține candidatura până la capăt.

Cei doi europarlamentari se declară „consternaţi” de atacurile asupra lui Kovesi şi de faptul că ea ar putea fi împiedicată de autorități să participe la audierile din Parlamentul European.

„Suntem consternaţi de atacurile autorităţilor române asupra unuia dintre candidaţi şi suntem îngrijoraţi că ele riscă să submineze integritatea procesului de selecţie”, se arată în scrisoare.


„Este datoria Parlamentului să se asigure că audierile de la sfârşitul lui februarie au loc şi să asigure un proces corect pentru toţi cei trei candidaţi”, precizează cei doi, citați de News.ro.

„Astfel, vă cerem să faceţi apel la autorităţile române să garanteze că Kovesi poate participa la audieri în faţa Parlamentului European. Câtă vreme nu a fost acuzată de nimic, cu atât mai puţin condamnată, nu îi pot fi luate drepturile”, afirmă Verhofstadt şi Veld în scrisoare.

Laura Codruța Kovesi este favorita în competiția pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European (EPPO), o cursă în care au mai rămas doar trei persoane – ea și procurorii Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Șansele sale sunt mari și mai mulți oficiali europeni și-au declarat susținerea pentru fosta șefă a DNA. La începutul acestei săptămâni, Partidul Popular, cel mai numeros din Parlamentul European, a făcut un anunț în acest sens.

Secția pentru magistrați o cercetează pe Laura Codruța Kovesi pentru luare de mită și abuz în serviciu


Secția pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de magistrați a anunțat vineri că fostului procuror-șef al DNA Laura Codruța Kovesi este învinuit de abuz în serviciu, luare de mită și fals în declarații, într-un dosar deschis pornind de la o sesizare a fostului deputat Sebastian Ghiță, fugit din țară.

Acesta susține că a plătit în 2011 costurile aducerii în țară, în 2011, a fugarului Nicolae Popa, condamnat pentru rolul jucat în afacerea FNI. Suma reprezintă mită, chiar dacă nu a fost încasată de Laura Kovesi, câștigul acesteia fiind imaginea publică pe care ar fi câștigat-o prin această extrădare.

Nicolae Popa, identificat în 2009 în Indonezia, a fost adus în România pe 22 aprilie 2011, fiind transportat de la Jakarta cu o aeronavă privată ce a aterizat pe Aeroportul Otopeni.

Poliția Română a declarat în decembrie 2018, la câteva zile după noua sesizare făcută de Sebastian Ghiță, că această instituție a plătit toate costurile, conform legii.

Acest lucru a fost stabilit și de procurorii care au anchetat cazul și au închis dosarul în 2017.

Conform legii, de procedura extrădării active (când România solicită aducerea în țară a unui infractor) se ocupă Ministerul Justiției, cel care are competența întocmirii cererii, dosarului de extrădare.

Operațiunea efectivă de aducere, din închisoarea unde reținut și până în fața autorităților române, se ocupă Poliția Română.

Procurorii doar solicită extrădarea și pledează în instanță cazul extrădării.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: