Am convenit cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, implementarea în integralitate și necondiționată a tuturor recomandărilor formulate de Comisia de la Veneția, a scris pe Facebook Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European.
În plus, pentru verificarea respectării acestei obligații, după adoptarea modificărilor cerute de Comisia de la Veneția, coaliția de guvernare va trebui să ceară un nou aviz din partea acestei instituții.
Postarea integrală a politicianului belgian:
Ieri, am avut o întâlnire cu domnul Tăriceanu în București.
Am convenit că singura cale pentru garantarea statului de drept în România este implementarea completă și necondiționată a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția.
Aceasta înseamnă că toate cele trei părți aflate în discuție – reforma sistemului judiciar, a Codului penal și a Codului de procedură penală – trebuie să fie pe deplin în linie cu toate recomandările Comisiei de la Veneția și că, prin urmare, după adaptarea și aprobarea în Guvernul României și în Parlament, o a doua consultare a Comisiei de la Veneția este necesară.
Liderul ALDE România și cel al grupului ALDE din PE s-au întâlnit miercuri, la București, și au discutat despre respectarea statului de drept în țara noastră.
Guy Verhofstadt atenționase înainte de a ajunge la București, într-o scrisoare trimis lui Călin Popescu Tăriceanu, în pregătirea întâlnirii, că România este la un moment de răscruce – poate merge spre iliberalism sau își poate consolida poziția în UE. Ultima variantă presupune însă implementarea în integralitate a recomandărilor Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), organ al Consiliului Europei, avertiza liderul ALDE din PE.
“Cand ne vom intalni in aceasta saptamana, la Bucuresti, sper sa aud de la tine raspunsul la intrebarea pe care o tot pun inca de la prima noastra intalnire pe aceasta tema, avuta in acest an: Veti implementa in totalitate recomandarile Comisiei de la Venetia si ii veti cere sprijinul, astfel incat reformele mentionate sa fie puse in deplin acord cu normele statului de drept si principiile Uniunii Europene? Pentru ca totul depinde acum de raspunsul vostru.Asa cum am spus si la dezbaterile din sedinta plenara de pe 3 octombrie: Nu urmati calea iliberala! Nu in numele vostru si cu siguranta nu in numele nostru!”, scria Guy Verhofstadt.
Cum a relatat președintele Senatului întâlnirea cu liderul european al ALDE
Călin Popescu Tăriceanu nu a relatat nimic despre această promisiune că România va implementa recomandările Comisiei de la Veneția.
Prezentăm cele mai importante fragmente din declarația președintelui Senatului referitoare la discuția cu Guy Verhofstadt:
- Am avut o întrevedere cu Guy Verhofstadt. Se fac la anul 30 de ani de când ne cunoaştem şi milităm împreună pentru familia liberală europeană. Am avut o discuţie destul de aşezată cu el pe chestiunile care sunt de preocupare. Am avut posibilitatea să îi arăt cu dosarele în faţă care sunt punctele în dispută ridicate de rezoluţia adopată în PE, care e poziţia Comisiei de la Veneţia şi a noastră, arătând astfel de că avem toată disponibilitatea de a ţine cont de aceste recomandări.
- Disponibilitatea noastră dovedeşte tocmai soliditatea noastră în ceea ce înseamnă valorile europene şi ale statului de drept. Este dovada cea mai bună că nu există, aşa cum încearcă, din păcate Opoziţia să acrediteze, un dublu limbaj. Mă bucur că Guy Verhofstadt a avut răbdarea să asculte.
- El (Guy Verhofstadt – n. red.) nu e deloc surprins de ceea ce se întâmplă pentru că în final cred că foarte multă lume a înţeles că nu e o dispută pe statul de drept autentică, ci o dispută între putere şi opoziţie în România, iar exportarea ei în plan extern poate să ducă la concluzii care nu sunt bazate pe cele mai reale şi factuale elemente. Probabil că Guvernul îşi va rezerva dreptul ca pe marginea MCV să trimită anumite observaţii la Comisia Europeană.